torsdag 29 november 2012

Nya stolar


This just in: bland Ikeas februarinyheter finns den här stolen, som passar fint i beach house-stilen. Helt rätt med rotting, och den naturliga varianten är extra fin till olika nyanser av blått. Finns även i svart -  mjukar upp och passar både i grafiskt och industriellt inredda rum. Och om jag skulle gå crazy och förverkliga de turkosa matsalsstolarna i stugan så kan det här vara rätt objekt att gå på med sprayburken...

Inspiratör: Daniella Witte


När det idag finns så många duktiga stylister, inredare och fotografer är det lätt att man blir blasé. Det finns hur många fantastiska inredningsbilder som helst att inspireras av, alltid tillgängliga.  Men en gång i tiden fanns inte internet, och man var hänvisad till tryckta tidningar och de fotografer som fick vara med där. Jag har fortfarande gamla klippböcker med urklipp ur mode- och inredningstidningar från 80-talet, och när jag ser dem minns jag precis känslan jag fick när jag hittade varje bild. Vissa bilder kommunicerar så tydligt. Det gäller inte alla vackra inredningsbilder, hur proffsiga och fina de än är.
Därför är det så häftigt när man stöter på en sån där bild som säger något, som får en att stanna upp och hämta andan, och lyssna. Jag har en mapp i datorn med såna bilder och flera av dem är tagna av Daniella Witte. Glöm inte att bortom kamerans reglage och den senaste trenden inom styling finns något grundläggande som heter bildspråk. Daniella talar det helt flytande. Titta, och lyssna.

Kontraster, motsatser dras till varandra.


Oslagbar balans, helt fantastisk komposition. 


"Hej här är vi, får vi vara med?" Favorit.onsdag 28 november 2012

Art direction


Bland kategorierna på Oscarsgalan finns art direction. Jag vet ärligt talat inte exakt vad den innebär. Men när jag såg filmen The Vow häromdagen tänkte jag spontant att det här var some damned good art direction! Jag var tvungen att stanna och skärmdumpa flera gånger. Färgskalan hör dessutom till mina favoriter: rent turkost och gult, med nyansskillnader. Att jag hängde upp mig på det här KAN bero på att jag just gått Sköna Hems inredningskurs och ser färgsättning överallt. Men se den här filmen, och tänk på färgerna - det är så rakt igenom snyggt genomfört. En söt film är det också :) Jag tror faktiskt att jag får mest inspiration när det gäller inredning via film och tv-serier. Hela den här beach house-vurmen började till exempel med Dawson's Creek för ganska många år sedan... Kanske värt ett eget inlägg någon gång.Skilda världar


Ett litet salt och peppar-set som skulle passa fint i ett beach house på våra breddgrader, eller hur? Liten svensk gran och stor amerikansk kaktus. Från Favoritsaker.

fredag 16 november 2012

Blue Christmas


Lite julinspiration i alla hast. Jag har fullt upp med julen i olika tidningar och börjar precis som i fjol bli väldigt väldigt trött på rött, grönt och guld långt innan jag ens hunnit ställa fram adventsljusstaken (som i och för sig, tack och lov, är en 70-talspjäs i brun keramik från Höganäs). Samtidigt överöses jag med jul från alla håll och kanter - alla vill bli omskrivna, alla vill vara den som förmedlar den optimala julkänslan. Ja, som ni förstår blir man lite matt. Men här är en bild som passerade nålsögat: blått, svalt och krispigt, men med värme i naturliga detaljer som trä, skinn och grönt. Det är de blå detaljerna som gör det här till något utöver den trötta "ta in naturen"-trenden tycker jag. Och kajaken! Jag vill ju genast hänga en surfingbräda över mitt julbord jag... Bild från Royal Copenhagen.

fredag 9 november 2012

Dagens tack men nej tack


Det är så tråkigt med alla pressinbjudningar till grejer i Stockholm. Nog för att jag mer än gärna åker dit i tid och otid, men allt hinns ju omöjligt med. Om jag fixar lokal och fika i Skåne, kan inte ni samla ihop er och komma ner hit ibland, kära inredningsföretag? Idag denna härliga bild på inbjudan från Linum...

Helg i mässingen


Glad fredag på er! Jag hittade ytterligare en bild från den höstiga lägenheten i L.A. Gillar den skarpt, och har faktiskt börjat mjuka upp radhuset med de här lite varmare färgerna och texturerna. Nästa helg ska jag gå Sköna Hems inredningskurs, sen kanske det blir lite bilder hemifrån här på bloggen. Den här helgen ska jag putsa mässing och köpa fårskinn en masse inför stughelg senare i november.

torsdag 8 november 2012

Gulnad + furu = fulnad


Om någon undrar vad jag gör så jobbar jag, fortsätter att vara ganska fixerad vid mässing och nu även gulnad furu. Fulnad skrev jag först, hej på dig inrednings-Freud. För gulnad furu är ungefär det fulaste jag vet. Just nu är denna hisklighet närvarande i mitt liv på två ställen: här i radhuset har jag två stycken trappor, med trappräcken, och i stugan fortfarande någon vägg med panel jag inte hunnit till. Men. Nu när jag blivit så fin kompis med en annan sjutttiotalsfavorit - mässingen, har jag försökt börja se på den där fulnade trappen med nya ögon. Det vore nämligen så väldigt skönt om jag kunde sluta hata furu. För det finns ingenting jag hatar så mycket som att MÅLA furu. Fatta hur många lager färg det går åt innan det gula slutar lysa igenom! SEX lager, kan jag berätta. 


Det är inte lätt att hitta inspirerande inredningsbilder på fulfuru, det kan jag intyga. Men jag hittade de här. Hm. Om jag sett de här innan vi köpte den där sjuttiotalsvillan kanske allt hade varit helt annorlunda. Kanske hade jag sluppit måla SEX lager vit färg från golv till tak på hela ovanvåningen, tillsammans med min svärmor, och kanske hade vi sluppit ta vårt pick och pack och flytta efter bara två år, därför att den där furukänslan aldrig riktigt försvann...
Bilder: Coastal Living