söndag 28 augusti 2011

Söndag i stan


Försöker finna mig tillrätta i stan efter en sommar i pastelliga, gullegulliga stugis. Hemma i radhuset finns också starka färger, men i ett mer städat sällskap av moderna klassiker och retrokorrekta detaljer. Skulle kanske låta mig inspireras av den här våningen i Köln, från Livingetc.torsdag 25 augusti 2011

Finporslin


ur  Norrgavels höstkatalog. Länge leve sommaren, säger jag.

onsdag 24 augusti 2011

Lost in inspiration


(Ok, jag har använt den rubriken förut, tydligen är jag lite low on inspiration.)

Filmen Lost in Translation är en favorit. Den där känslan av att vara långt borta, ensam, utan sina vanliga vardagssammanhang. Friheten att vara vem man vill, göra vad man vill (nåja). Det finns en drömsk och overklig känsla genom hela filmen. Snubblade idag över den här bilden, skiss av Gert Wingårdh föreställande skybaren i nya Scandic Victoria Tower i Kista. Rena hotellporren.

fredag 19 augusti 2011

Monstertryck


Åh vad jag gillar Monster Gallery! Har sagt det förut, säger det igen. Nu jobbar han med linoleumsnitt, en teknik jag minns som jättekul att jobba med från estetåren på gymnasiet. Nedan hur det går till, allt från Monsterbloggen.

onsdag 17 augusti 2011

Två kärlekar

Två av mina kärlekar möts i de här nyutgivna romantiska klassikerna från Bonniers: pocketböcker och Petra Börners illustrationer. Petra har jag skrivit om förut, här och här.

lördag 13 augusti 2011

Ordning och reda?


Det är ganska rörigt hemma hos mig, och det är jag helt ok med. Böckerna i bokhyllan däremot, står i prydlig ordning. Färgordning. Japp, jag föll för den flugan för ett par år sen.

– Är det inte svårt att hitta när man letar efter en speciell bok?

Det är en fråga jag ofta får. Jag har massor av bra svar på den vid det här laget:

– Jag minns vilken färg det är på alla böcker jag läst.
– Olika genrer tenderar att ha samma färg: deckare har till exempel oftast svarta ryggar.
– När jag läst en bok ställer jag den i hyllan och sen behöver jag ju aldrig leta efter den mer.

Men inget av de här svaren är sant. Det finns bara ett svar på frågan om det inte är jobbigt att hitta i en bokhylla där böckerna står i färgordning:

– Jo, det är det.

Så är det, och därför fick jag en lysande idé strax efter att jag brutit den alfabetiska ordningen till förmån för min trendiga regnbågsbokhylla. Man borde göra en tapet som föreställer en bokhylla med böcker i färgordning. Nu är inte genomförande min starka sida. Därför är jag väldigt glad att Mr Perswall kommit på samma idé. Min tanke var att man skulle sätta tapeten på skjutdörrar framför bokhyllorna. Bakom dem skulle de riktiga böckerna stå - i alfabetisk ordning. Lite som den oansenliga tjejen med den fantastiska rösten som fick stå bakom kulisserna och sjunga medan den vackra divan mimade och tog emot folkets jubel på scen.


fredag 12 augusti 2011

Två dömande ögon i ett designerhem


Idag är det fredag, första "riktiga" fredagen efter semestern för min del. Med fredagskänsla och förestående fredagsmys. Glad! Blir man. Så idag tycker jag gott att vi kan skratta lite åt oss själva, kära inredningsnördar. Läs det här blogginlägget av träffsäkra Tobias Boström! Och glad fredag på er!

torsdag 11 augusti 2011

Vetenskapligt bevisat

Bild: Sunset.com
Stuglivet är finito. Ja jag vet. Jag ska inte hålla på. Men jag saknar stranden! Havet. Såg på tv härom morgonen att det numera är vetenskapligt bevisat att man mår bra av att vara i naturen. Städerna, och livet som följde med dem när de gjorde intåg i världen, innebär alldeles för mycket direkt fokusering, riktad uppmärksamhet - kommer inte ihåg exakt vad de sa. Men det tröttar ut hjärnan och skapar stress. I naturen däremot, låter vi intrycken "mjuklanda". Just det. Så är det ju. Naturen bara finns där.
Så därför är det också vetenskapligt bevisat att jag mår bättre i stugan. När jag går mina promenader på stranden är det just det som händer: havet, sanden, molnen, gräset, stenarna, solnedgångarna -. de mjuklandar hos mig. Där jag bor resten av året finns ingen natur nära.
Allt detta tänkte jag när jag såg den här bilden. Kanske skulle jag anlägga en liten strand i minimala radhusträdgården? Jag vill ha en hund också. Tror faktiskt att det även är vetenskapligt bevisat att man mår bättre om man har ett husdjur. Jag vet att det är vetenskapligt bevisat att man mår bra av trädgårdsskötsel också, men här har ni undantaget som bekräftar regeln. Ett par ton sand skulle passa mig och min trädgård alldeles utmärkt.


måndag 8 augusti 2011

Fjädrar och kurvor


I lördags var en av de bästa dagarna i mitt liv. Var på NPG Festival i Köpenhamn - köpte biljett för längesen, bara för att se Prince (för femtielfte gången men det var ett tag sen sist), sen tillkom artister som Nikka Costa, Paloma Faith, Chaka Khan. Paloma Faith knockade mig och alla andra totalt. Mellansnack à la Bridget Jones, underbar uppenbarelse i hotpants, fjädrar och kurvor. Fniss och flams och totalt avväpnade. Jag föll pladask. Och kolla bara så snygg scenen var....
Prince var ett otroligt kärt återseende. Jag var lycklig som ett barn på julafton. Strax innan sista extranumret öppnade sig himlen fullständigt, övertygad om att det ingick i showen skrattade jag och dansade vidare, snart helt genomblöt. Sen slocknade allt och det var visst inte Purple Rain utan värsta ovädret. Men ingenting kunde få mig att sluta skratta. Inte överfulla tunnelbanetåg, inte en halvtimmes promenad i regnet mot Kastrup och tåget hem, inte iskalla våta kläder, inte nya skinnväskan förvandlad till ett vått russin. Det här lever jag på länge, länge. Kan inte sluta skratta.