måndag 28 februari 2011

Vår på Manhattan

När vi renoverade radhuset la vi ekparkett och klinker på bottenvåningen. Av någon anledning gjorde vi inte detsamma på ovanvåningen. Där la vi ett askgolv. Vilket jag ångrar. Det som till en början var ett ljust och fint trägolv är nu gulnat och slitet, efter bara några år. Bytas ska det, men tillsvidare har jag blivit en stor mattfantast. Täcker så mycket jag bara kan. Den här suktar jag efter just nu. Ljuvliga färger, och favoritmotivet. Carpetvista har den, och även en variant i svartvitt.

Tripp trapp


Jag har ju en trappa i desperat behov av renovering. Den slitna, gulnade furun från 1970-talet möter mig varje dag med ett rop på hjälp. Efter ett otroligt inspirerande besök hos en väninna som inte har de minsta problem med att få tummen ur kom jag hem och tänkte: ah vafan, jag bara gör det! Nej, det ska jag inte, för jag kan inte, men kanske har det blivit dags att ringa en målare. Önskar lite att jag hade ett gammalt hus så att jag kunde göra så här - bild från LivingEtc.

söndag 27 februari 2011

En vägg värdig en Oscar


I natt är det dags för Oscarsgalan och jag kommer att ställa klockan på halv två, tassa upp i pyjamas, ta kofta och mössa, uggs och halsduk och smyga ut i natten för att köra hem till två vänner jag alltid ser galan med. I konceptet ingår att vi ska ha sett alla filmer nominerade i kategorierna bästa film, regi, manlig kvinnlig huvudroll och biroll. Så jag är lite filmtrött, som vanligt vid den här tiden på året. Filmen The King's Speech har fått många nomineringar. Väggen i det här rummet där Colin Firth's kung får sina tallektioner borde ha fått en nominering bara den.

Go west


Nu börjar våren anas i luften (ja jag vet att det kan bli snöstorm i morgon, men jag vet också att det faktiskt inte kommer att vara snöstorm i juli, så vi går mot varmare tider, det är helt säkert) och ett liv utanför huset börjar kännas möjligt. När jag längtar efter trädgårdshäng med grillning, lite lagom mycket plantering och fasadmålning tar jag mig västerut, närmare bestämt till Sunset. Och därifrån kommer också de här bilderna. Som jag sparar som inspiration inför sommaren. Kanske, kanske, får jag min beachhouse-uteplats i år.

Pantertant i palmhatt


Låt mig presentera: skörden av en av de bästa lördagarna på länge. En sedan länge planerad loppistur blev av (! inga sjuka barn, ingen som behövde helgjobba), jag fick äntligen se min väninna L:s fantastiska hus i verkligheten och ovan är bara några av de loppisfynd jag sen gjorde. Ryakudden, lilla vasen och skålarna i färgat glas är som mjölk och bröd för mig på loppis: de står alltid på listan. Likaså de fina gamla broscherna som jag har på kavajslaget för att piffa upp jeans/boots/kavaj-kostymen jag periodvis fastnar i. Men kolla in pantertantskorna och palmaskfatet! Såna grejer står inte på någon lista. (Jo kanske. Egentligen har jag nog letat efter just de där skorna sen jag fyllde panter.) Men här kan det hända grejer. Jag vet inte vad, men jag känner att de två tillsammans kan göra storverk. En tanke var att fästa palmkreationen på ett diadem och ha det som hatt. Lite käckt på sned. Ett par blanka tajts och en paljettopp till det så är jag redo för Florida. 
När dagen var slut och jag skulle köra hem var L och jag så nöjda med dagen att vi spontant började hoppa jämfota i solen på gårdsplanen båda två. Och när jag körde hem, genom det skånska landskapet såg jag två puggar (mopsar, för dig som är ny här). Snacka om puggig dag.

lördag 26 februari 2011

Monstergallery på Etsy


Det är bra att bestämma sig för att söka på något ganska specifikt på Etsy, annars förlorar man sig snart. För ett tag sen sökte jag på "pug", och hittade till Monstergallery. Hurra! Ny favorit. Blog finns här.


fredag 25 februari 2011

På tal om mormorsrutor...

Har ni sett den här mattan från Kasthall? En handtuftad matta med den traditionella mormorsrutan som "motiv". Hur mycket jag gillar detta? Ungefär tusen miljoner.

Utzon min vän

Några bilder, mina egna, från &traditions monter på Möbelmässan. Här stannade jag länge. Jag som inte själv inreder i den traditionellt skandinaviskt bleka stilen men ändå uppskattar estetiken väldigt mycket blev riktigt glad här. Kontrasten med den här röda tapeten med dödskallar gjorde det hela så mycket mer intressant. Och så den käre Jørn Utzon i bakgrunden. Den danske arkitekten och formgivaren som gick bort härom året. Jag önskar att någon ville göra en riktigt maffig Hollywoodfilm om hans arbete med Operahuset i Sidney. Den historien har allt. Clooney får gärna spela huvudrollen. Men, hjälp en selektivt designbildad bloggare: vem är kvinnan bredvid Jørn? Du vinner inte något om du svarar ;) Vinna något kan du däremot göra här. 


torsdag 24 februari 2011

Fult på riktigt?


Kolla vilket stugigt rum! Det pratas mycket om personlighet i inredningen, att våga blanda, att våga ta med sådant som är "fult". Men när så denna (absolut härliga) stil visas upp i inredningsmagasinen är det ju ändå väldigt stylat och aldrig fult "på riktigt". Det är det inte på den här bilden heller, tycker jag. Fult alltså. Men på riktigt är det. En stuga som är till salu inte långt från min egen. Sänglampor från 70-talet, på virkade dukar. En gammal transistorradio, blekta tavlor lite konstigt placerade på en lika urblekt tapet. Och kolla lapptäcket av mormorsrutor - jag älskar det! Här finns verkligen ingen tanke, ingen genomtänkt färgskala. Det är gjort helt slumpmässigt, av restgarner, på riktigt. Raderna är inte ens räta! Eller vad tror ni? Har någon skicklig stylist äntligen lyckats få till det här "på riktigt"?

onsdag 23 februari 2011

TÄVLING Vinn en bit av Malmö!

Tada! Fanfarer och visslingar tack. Det har blivit dags för tävlingspremiär här på bloggen. Nu kan du vinna den här bilden - en riktigt cool bit av mitt älskade Malmö - till din vägg. Svara bara på frågorna nedan. Motivet kommer från MalmöPanorama, som drivs av Malmöfotografen Adam Haglund. Han arbetar "till vardags" med egna bildbyrån Apelöga, men så i somras hade han för lite att göra, och kom på idén till MalmöPanorama. Sånt gillar vi! Tävlingen pågår t o m den 6 mars. Länkar du till tävlingen på din egen blogg får du en extra chans i utlottningen, likaså om du går in och gillar MalmöPanorama på Facebook. Motivet levereras omonterat i valfritt format, 120x40cm eller 200x65cm, och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.


1. Vilket Malmömotiv syns på bilden ovan?


2. Hur många Malmömotiv finns i MalmöPanoramas sortiment?


Skriv ditt svar som en kommentar till detta inlägg.


Lycka till!


Tävlingen är avslutad. Vinnare blev Malin, stort grattis! Malmöpanorama kommer att kontakta dig för leverans av ditt pris.

söndag 20 februari 2011

Allt som är grönt, grönt tycker jag är vackert


Nu har jag gett mig. Talar om make-overn av vårt kontor. Den som följer med här vet att jag dissade ett förslag, fick kalla fötter och nu har jag alltså vänt. Förra veckan provmålades en del av en vägg med den röda, varma, fina färg jag förespråkat. Det såg helt galet ut. Vi fick huvudvärk och drabbades av yrsel och illamående allihopa. Det var bara att krypa till korset. Och allt fick ett fantastiskt slut. En timme efter att jag skickat mailet till inredarna, där jag sa att vi ångrat oss och ville gå tillbaka till det första förslaget, stod de i dörren med händerna fulla av en skitcool idé. Och dessutom med ett glatt humör. Dock har jag nu av min personal förbjudits att prata med inredarna, och jag kan ju inte annat än hålla med om att jag gjort mitt. Här får ni se det första förslaget. Och till detta har vi nu lagt de här bilderna från Form Us With Love som alla på kontoret gillade. Visade det sig. Vad lär jag mig av detta? Jag menade väl: försökte vara effektiv genom att fatta belsut själv, och snäll: välja ett förslag som jag trodde att personalen ville ha. Ja, så ska jag tydligen inte göra fler gånger i alla fall.Tre enkla moodboards som inte fick en chans, eftersom jag "hatar grönt". För er som verkligen gör det, vill jag nu utfärda en varning. Jag har en känsla av att det kommer att bli mycket grönt här på bloggen framöver. Tror att jag kommer att behöva bearbeta den här nya kärleken till en tidigare hatad färg.

Olika sorters morgonpromenader


Solen skiner denna söndag, så ni får vänta ett tag till på nya inlägg. Jag drar på mig varma kläder, hoppar i gympaskorna och tar en power walk med en stor latte som mål. En lite annan sorts frukostpromenad (ja jag har just stigit upp) än den på bilden. Men en tiara hade jag gärna klämt in under mössan! Vårens New York-resa närmar sig - längtar.

fredag 18 februari 2011

Byggställningar och rosa rosetter


Vad gör man när byggställningar plötsligt täcker ens butik, som dessutom har ett av stans mest uppskattade och prisbelönta skyltfönster? Jo, man gör så här: klär in ställningarna i knallrosa, krossad sammet. Butiken är Blomsterpigan, som jag passerar varje dag på väg till och från jobbet.

torsdag 17 februari 2011

Spekulerar


På tal om störtperspektiv. Jag blir nog ändå mer sugen på att köpa den här lägenheten än retrocoola våningen i förra inlägget. Trots uppenbar styling och störtperspektiv. Kan bero på att det är Manhattans skyskrapor man ser utanför fönstren. En tvåa i Tribeca, för blygsamma 7,4 miljoner kronor. Eklund, är det som säljer den.


onsdag 16 februari 2011

Kan man göra så här?


Mäklarbranschen är fascinerande. En sak som är typisk för branschen är att den är ganska konservativ. Visst gör man crazy grejer, men inte förrän alla andra också gör det. Men någon måste ju vara först. Vad tror ni om de här mäklarbilderna från Stockholmsbyrån Fantastic Frank? Vad jag gillar är inte så mycket greppet med de färgglada brickorna, utan att man faktiskt visar detaljer som visar lägenhetens själ. Även om de är lite sjabbiga. Och - vilken befrielse att slippa de för mäklarbilder annars obligatoriska störtperspektiven som ska få oss att tro att en etta med kokvrå är 200 kvm stor.

Idag är jag en fågel

Tävlade ni om Lovisa Burfitt-kollektionen från Rörstrand på nya bloggen Design Day by Day? Det gjorde jag. Och gissa vad! Jomen. Jag vann - tredje pris. Den här lilla asken kommer att få en hedersplats på lilla bokhyllan i lilla sovrummet i lilla stugan. Där ska jag lägga mina ringar när jag smörjer in händerna på kvällen. Ja, det är bara det jag ska han den till. En helt onödig, men ack så ljuvlig liten sak. Bara till mig. Kanske ska jag virka en liten duk som den får ligga på?

tisdag 15 februari 2011

Josef Frank i rörelseJag kommer nog inte att hinna se Monica Försters och Björn Kussovskys utställning på Svenskt Tenn, som pågår t o m den 27 februari. Utställningen bygger på Josef Franks mönster Marble 4420. Som han lär ha inspirerats till då han under sin tid i New York såg amerikanske konstnären Jackson Pollock's arbete. Vi som inte får möjlighet att se utställningen kan i alla fall se filmen. Kolla - Frank lever :)

Små troll som säger fula ord


Detta är tydligen något jag gillar. Och roliga, avslappnade hem gärna med starka färger och retrokänsla. Hittar just ett sådant i senaste numret av Family Living. I like!

Bild: Family Living/Patrick Miller

måndag 14 februari 2011

Magkänslor


Idag har jag försökt samla ihop mig hela dagen. Är fylld av intryck från Stockholm - möbelmässa och Designboost och massor av möten med inspirerande människor. Mitt i alltihop fick jag magsjuka och spenderade 15 timmar på rummet på Clarion (med snöstorm vinande utanför fönstren!). Jag är helt värdelös på att vara sjuk. Min motor vill liksom aldrig riktigt stanna, så när kroppen brakar ihop kör hjärta och hjärna igång på högvarv och ifrågasätter hela mitt liv och målar upp storslagna planer. Från detta tillstånd landade jag i ett komaliknande tillstånd hemma i soffan i lördags. Igår fick jag däremot dra igång igen med jobb som blivit lidande av min Stockholmstripp. Idag har jag jobbat hemma för att vara riktigt effektiv. Men inspirerande dagar och människor, snöstorm och isolering på hotellrum har lämnat efter sig en magkänsla som inte riktigt vill släppa och jag har haft svårt att koncentrera mig. Vad är det jag ska göra? Skriva en roman? Renovera källaren? Hitta en ny karriär? Emigrera till USA? Börja på buggkurs? Starta ett företag till? Bli vegetarian? Inreda hela stugan i shabby chic-stil? (Nej, fy.) Detta, mina vänner, är vad jag kallar Too Much Inspiration. En gång startade jag en blogg i ett sådant tillstånd. Och det blev ju ganska bra. Så vi får väl se vad det blir den här gången.

Bild: Hello Saferide's More modern short stories from Hello Saferide. Gillar Annika Norlin! Som jag såg på Dom kallar oss artister i kväll. Reportaget gjort av min bror Svante. Det är nog inte jag som har världens roligaste jobb ändå. Det är nog min lillebror. Typiskt.

Alla hjärtans dag


Titta så fint - någon har lagat Kulturens mur med Lego. Lite färg i detta Lund - underbart! Bilden från Kulturen på Facebook. Alla hjärtan till er alla där ute idag!

onsdag 9 februari 2011

Jag orkar inte dansa på NK


Tråkigt, mycket tråkigt, men så är det. Mina fötter är mäsströtta och det snurrar i huvudet av alla intryck. Jag är på Möbelmässan i Stockholm och började dagen på NKInredning där jag fick en rejäl frukost och lyssna på inspirerande designers. Pontus Djanaieff var moderator, och jag är rädd att jag nu blivit hans stalker. Men jag vill ju så gärna att han läser mitt inlägg om trådarna! Så jag fick en liten pratstund och han var precis lika förtjust i sina trådar som jag är i mina, härligt. Men det känns ju onekligen lite märkligt att gå fram till en faktiskt vilt främmande person och säga "Hej, jag har bloggat om dig." Eller, ärligt talat: det känns inte det minsta märkligt för mig, men jag har märkt att de jag säger det till blir lite... förvånade. (Pontus - om du hittat hit: här finns alltså inlägget jag pratade om. Och jag vågade inte fråga, men vill hemskt gärna veta varifrån du fått tavlan med de små "trollen" och texten "Let's fuck". Kunde bara inte få ur mig just de orden i kombination med hela stalkergrejen.) För övrigt älskar jag NK Inredning. Idag introducerades ett par nya varumärken: Established & Sons, samt matt- och textilkollektionen Flora & Fauna av Victoria Hamberger/Rosenhof Art Factory. På NK idag fanns också utställningen "In Power 10" av Arik Levy (som också var på plats) - ett samarbete med Molteni & C. Arik Levy gjorde dessutom även intryck på mig som person, och han är en inspirerande föreläsare. På plats på mässan i förmiddags startade jag med att lyssna på honom, och det får jag nog återkomma till i ett eget inlägg.
Men nu är det alltså slut i mina fötter, hur gärna jag än hade avslutat dagen där jag började den, med dans och party på NK Inredning. Tack Charlotte, Annika, Sofia och Anna för trevligt sällskap idag, och tack NK och Trendgruppen för fint arrangemang i morse ( även om påsarna var slut när jag gick ;) !

Ovan en pressbild från NK, eftersom jag inte fått med mig sladden till kameran idag...

tisdag 8 februari 2011

En till!


Jo. Gå som sagt in på Ibride som jag skrev om i förra inlägget, och hitta en magisk värld. Den här upplysta bilden tog helt andan ur mig.

Poesi i plast


Humor är viktigt i inredningen, har jag ju predikat. Men lika mycket uppskattar jag att hitta några rader ren poesi. I en skål av melamin till exempel, som den här från franska Ibride som jag såg på Room i Stockholm för ett par veckor sen. Motiven på skålarna, faten och askarna är helt magiska, tycker jag. Ödsliga, mystiska och oändligt vackra med en tredimensionell, trompe d'oueil-känsla. På www.ibride.fr hittade jag mer magi. Serien den här skålen ingår i heter Faux-Semblant, som betyder ungefär "falsk skepnad". Tre kinesiska urnor i melamin är uppbyggda av de olika delarna. Trolleri!

måndag 7 februari 2011

Är jag helt färgblind eller?


Hjälp. De här bilderna kom Form Us With Love i mailen idag. Hjälp. Jag tycker den är jättefin. Hjälp. Varför ropar jag på hjälp? Jo. Därför att den går i grönt och trärent. Grönt, som jag HATAR enligt mig själv. Och numera även enligt mina tålmodiga inredare vi anlitat för att göra om på kontoret. Den här bilden passar smäck in i det första moodboardet vi fick av dem. Som jag totaldissade. Vad har jag gjort? Hjälp. Kolla på bilden, man kan ju kombinera grönt med turkost, hur fint som helst. Men jag ville ha varmare färger. Det fick jag. Kommer det se ut som jag jobbar på bordell nu?
Jag lovar att visa resultatet. Men aldrig att jag visar det första förslaget, det gröna och trärena som jag dömde ut. Då skulle jag förmodligen förlora all trovärdighet som inredningsbloggare (om än bara "ett slags").
Foto: Jonas Lindström

söndag 6 februari 2011

Vårtecken?


Jag har ju bestämt mig för att bara skriva om trevliga och inspirerande saker här på bloggen så därför har ni inte hört något om den influensa som jag just haft. Men. I torsdags fick jag äntligen gå till jobbet igen. I Malmö var det grått, blåsigt och blött. Men ändå något slags vår i luften. Jag var glad, och gladare blev jag av det här fina hjärtat som någon knutit fast vid stans blåsigaste övergångsställe där jag stod och väntade på grön gubbe. Tack!

Gunga mig!


De som känner mig vet att ett av mina största intressen är USA. Jag ser nästan uteslutande amerikanska filmer och tv-serier, gillar amerikansk mat och vin, dras till amerikansk konst, läser både klassiker och allt på bästsäljarlistorna. Konstigt, pinsamt, politiskt inkorrekt och kanske framför allt något man inte erkänner - det är reaktionerna jag brukar möta. Jag har slutat försvara mig, och i ärlighetens namn tycker jag det är ganska roligt att studera folks ansikten när jag utbrister : "Åh vad jag älskar USA!". Den som vill tolka det som ett politiskt ställningstagande får göra det. Jag har som sagt slutat försvara mig. Men detta gigantiska land, ungt och naivt som en tonåring, fyllt av högtflygande ideal åt än det ena, än det andra galna hållet FASCINERAR mig. USA är som ett bångstyrigt barn som inte vet sitt eget bästa. Man måste älska det, men det gör också att man blir oerhört besviken och bedrövad när ungen gör en massa dumma grejer hela tiden. Ställer till det för sig. Och för andra. Minst sagt.
Jaha, så har jag dragit försvarstalet i alla fall. Och det bara för att jag ville berätta att jag alltid drömt om en sån här gunga, en klassisk "porch swing", och nu har jag hittat en på Sunset och det finns en beskrivning som man kan ladda ner här och om någon är händig och vill bygga en sån till mig kan jag tänka mig att köpa den. Ok? Det var egentligen bara det jag ville.

fredag 4 februari 2011

En puggig dag


Om du har en mops, och någon gång varit med om att någon kommit fram till dig på stan och frågat: "Ursäkta, men skulle jag kunna få ta en bild av din hund?", då är det mycket möjligt att du har träffat mig. Min yngsta son älskar mopsar, eller puggar som vi kallar dem (på engelska heter mops pug). Detta har smittat av sig på hela familjen, och "puggigt" är numera ett vanligt förekommande ord i vårt hem. Det betyder mysigt, trevligt, knasigt, kul på en gång. Som en pug.
En puggig dag är en dag då man sett en pug. Och om man gjort det, får man gärna ta en bild på den och skicka till de andra i familjen för att de också ska få en puggig dag. Idag sökte jag på "pug" på Etsy. Och fick väldigt klart för mig att vi i vår familj inte är ensamma om att älska puggar... Här ett urval - och därmed har ni också fått en puggig dag!Bilder från Etsy, och där: janethillstudio, AfricanGrey, animalgam, artpaw och rubenacker.