fredag 26 februari 2010

Heligt rum

Helt slut i knopp och kropp, har en intensiv vecka med mycket jobb, träning och aktiviteter. Surfade lite och blev glad att se att Moroso fått upp pressbilder från möbelmässan. Min kamera passade på att lägga av just på mässan. Kul att släpa omkring på en tung kamera som inte ens fungerar... För det är rätt tungt att gå på mässa, även om det är kul och inspirerande också. Ibland undrar jag om den där fysiska utmattningen på något vis bidrar till att jag kan bli så extremt mottaglig för intryck och inspiration. Här i Morosos monter sjönk jag ner ett flertal gånger och kände mig helt lyrisk. Som att kliva in i ett heligt rum.

torsdag 25 februari 2010

Grattis Jannice!


Idag säger jag varmt lycka till och stort grattis till bloggkompisen Jannice som börjar blogga på Spotlife!
Alla ni som gillar Jannices blogg AddSimplicity hittar den numera här. Jag vet att Jannice är mån om sin ljusa rena stil på bloggen med vackra bilder och handfasta råd, stora som små, enlig feng shuins ädla konst. Allt detta har hon sett till att få med sig till Spotlife, you go girl ;)

måndag 22 februari 2010

Ett sista ryck för snön

Bild: Skärmdump Coolstuff
Det är svårt att göra något annat än prata om vädret just nu. Och det är svårt att göra något annat än att beklaga sig över snön. Till och med mina barn hade börjat tröttna, men så kom yngsta sonen på: Sno-Ballern! Han önskade sig en i julklapp och jag vägrade. Tyckte det var en ytterst onödig produkt. Hur mycket snö får vi i Skåne liksom? Det vet vi nu. Ganska mycket snö har vi fått i Skåne just i år i alla fall. Idag kom avin, Sno-Bollern hämtades ut och vet ni vad? Den är helt suverän! I trädgården ligger just nu travar av helt perfekta snöbollar. Jag funderar på att lägga ett gäng i frysen så vi kan ha snöbollskrig till midsommar! Så vet ni inte vad ni ska göra med snön - köp en Sno-Boller! (Jag får inte ens betalt för att skriva detta, den bara är så här bra!!)

söndag 21 februari 2010

Är det jul igen? Eller?Jag är förbryllad. Två tidningar jag köper då och då är InStyle och Livingetc. För någon vecka sen då jag hade en helt vanlig otidsbestämd SJ-resa framför mig laddade jag upp i Pressbyrån och hittade senaste InStyle förpackad tillsammans med Livingetc. Perfekt. Två favoriter till priset av, nåja inte en, men i alla fall en och en halv. Först idag bläddrade jag igenom Livingetc. Det är enligt omslaget januarinumret 2010. Men. Nu kommer förbryllingen. I tidningen finns både julklappstips, fina omslagspapper, juldukningstips, julgranspynt och så vidare. Fick bläddra tillbaka till ledaren och jajamen, här utlovas alla tips du kan behöva för en perfekt jul. Nu undrar jag bara om jag är med i en väldigt tråkig och privat blåsning eller om någon mer drabbats av detta? För ursäkta mig, men är inte jul bara så 2009?

Livingetc January 2010. Med allt du behöver för en riktigt stylish jul.

fredag 19 februari 2010

Var är min stuga?

Bild: BeachHouseJerseySheets
Jaha, just nu skulle jag ha suttit i Tomelillan i stugan med brasa och virkning. Men vädrets mycket, mycket onda makter ville återigen annorlunda. Så jag sitter kvar hemma i radhuset i min Karlanda och blänger på Let's Dance. NÄR ska jag få återta mitt paradis? Nu tänker jag vara arg, arg, arg på detta eviga snöande ett tag till, sen ska jag börja planera för återkomsten, och VÅREN. Någon, minns inte vem, tipsade mig om Beach House Jersey Sheets som alltså har sängkläder i jersey. Det tycker jag låter ljuvligt, och ljuvliga är inspirationsbilderna på företagets hemsida. Och jag börjar fundera på en sak. Kanske vore det enklare och mer realistiskt att börja planera en flytt till Venice Beach än att försöka förvandla min översnöade, svenska lilla sommarstuga till ett Beach House, California style. Jag menar, tror jag på allvar att kaktusar någonsin kommer att växa på min skånska skogstomt? (Jo, det gör jag ju. Hoppet är ju som bekant det sista som överger en.)
Bilder Beach House Jersey Sheets i urval från hemsidan i eget collage.

torsdag 18 februari 2010

Tillbaka till 1900-talet

Håller på med ett evighetsprojekt hemma - dialysrummet. Alltså, det är ett arbetsrum/gästrum. Men förre ägaren använde rummet för hemdialys och det var inrett av landstinget som ett mottagningsrum på sjukhuset. Nu har vi äntligen fått tak, väggar och golv att se ut som i ett riktigt hem och inredningen återstår. Jag vill ha en färgglad, gammal telefon med snurrskiva och krullig sladd. Och visst har jag fingret på pulsen :) Den här telefonen stod bland flera andra i ett skyltfönster till en butik i Notting Hill, London, där jag var för några veckor sen. Förutom gamla telefoner sålde man, bland mycket mycket annat, gamla skrivmaskiner och miniräknare. Ni ser - så fort något är utrotat vill alla ha det.
Foto: StinaTooMuchInspiration

onsdag 17 februari 2010

Spanar på tidningar

Foto: StinaTooMuchInspiration
Jag sa upp min tryckta dagstidning för en tid sen. Vi hade aldrig tid att läsa den, och det blev enorma tidningshögar överallt. Det är inte så att jag inte gillar att läsa tidningen, eller tycker att det inte är viktigt, jag läser dagstidningar på nätet varje dag. Allt fler gör ju så här, och det har jag funderat på. Och kommit på en sak. Jag borde naturligtvis spara alla tidningarna. För när det inte ges ut tryckta tidningar längre kommer de med all säkerhet att bli en het detalj i inredning, mode och formgivning. I Magis monter på möbelmässan låg den här högen "broschyrer". I broadsheet-format! Ni vet, "stortidningar", så som tidningarna såg ut på 1900-talet. I Bruno Mathssons monter hade man gjort en cool bård av tidningar på väggen. Coolt, redan nu. Det finns ju massor av prylar som görs av återvunnet tidningspapper nuförtiden, men tänk vad häftigt det här bli när det inte finns några tidningar att köpa längre!
Foto: StinaTooMuchInspiration

tisdag 16 februari 2010

Jag vann!

Jag har varit med i en massa tävlingar på sistone, men inte vunnit något. Förrän nu! Fick just veta att jag vunnit den här fina skålen från Guzzini hos Room by Sofie. Hurra och grattis till mig!

måndag 15 februari 2010

Gillar: mässmonter och nyheter från Blå Station

Var du inte på möbelmässan förra veckan? Klicka här för en tur i Blå Stations monter. 
Blå Stations monter var en av mina favoriter på möbelmässan förra veckan. Flera roliga nyheter, men också en behaglig stämning i montern. Att soffan Dunder av Stefan Borselius ser mysig ut är inte konstig. Tittar man närmare ser man att den är uppbyggd av kuddar. Härlig sjuttiotalskänsla fick jag av den stora modellen som fanns i montern. Soffan Koja kom för ett par år sedan, nu tycker jag att den hittat sin form, med det fina räfflade tyget i väggarna och färgkombinationerna. Den lilla "soffan" Antoinette av Cate&Nelson har en fin midjeform och jag hörde en man från ett universitet förhöra sig om den för ett bibliotek. Låter helt perfekt.
Antoinette av Cate&Nelson.

Dunder är en riktig modulsoffa, hur många möjligheter som helst. Av Stefan Borselius.

VILL HA i Kojan i svartvitt!
Bilder: pressbilder, Blå Station.

DesignBooster nr1: Jens Fager

Jens Fager och kandelaber ur serien Raw för Muuto. Bild: skärmdump Muuto
Jens Fager inledde Boosten med ett "Good morning, happy people!" och stämningen var satt.
Det kändes rätt att i denna samling internationella storheter börja med en bygdens son. Jens berättade om sin designfilosofi. Hur funktionen kommer först, hur han hanterar varje produkt på ett ärligt sätt, rollen människan och ny teknik har i processen, hur viktigt det är för honom att relatera till historien och slutligen, lägga till en känsla av poesi eller humor som berättar en saga.
Tänk på det här och titta på Jens Fagers genombrott, serien Raw för Muuto. En liten aha-upplevelse, eller hur? Tema för boosten var Design for Life och Jens gav sin syn på hållbarhet. Vi behöver dra ner tempot på nyhetshetsen, menar han, vi tvingar fram nyheter i alldeles för rask följd. Det går ut över kvaliteten, sakerna som formges blir inte tillräckligt väl utvecklade och mycket av de nyheter som t ex presenterades på årets möbelmässa kommer att falla i glömska relativt fort. Han vänder sig också mot ett överdrivet experimenterande med nya material: "Behöver vi 100 olika kompositmaterial?" Vi ska i stället förfina, och hitta nya möjligheter, hos de material vi redan har. I framtiden ser Jens fram emot att jobba närmare arkitekturen och att vara med och ta fram saker ur ett verkligt behov, och nämner hur Alvar Aaltos karmstol 41 Paimio skapades då han faktiskt ritade ett helt sjukhus. Jens avslutade med tänkvärda orden:
"It's not a race. All we have to do is think twice."
Kul att höra Jens själv berätta om hur han tänker. Dock hoppas jag att han får gott om tillfällen i sin karriär framöver att träna på sin engelska. Jag säger inte detta för att vara elak. Men jag tror att jag fått ut mer av det han ville säga om han pratat svenska.

När det blir rätt

Det finns ett lugn, harmoni och balans i den här soffan från Moroso, som jag gillar att titta på. Jag vet inte om den är så skön att sitta i, men mycket som avviker från normen när det gäller möbler blir bara för konstigt. Det här tycker jag är ett exempel på när det blir både rätt och konstigt.

torsdag 11 februari 2010

Paul Smith hemma i hallen

Det är mycket som är bra med min man, ja, han är faktiskt i det närmaste perfekt. En särskilt bra sak med honom är att han köper många skor. Periodvis köper han faktiskt fler skor än jag. (När det gäller stövlar däremot, slår ingen mig.) Nu är jag på väg till Möbelmässan i Stockholm. Vad har makens skor med det att göra? Det kan man fråga sig. Jo. Jag grämer mig ganska mycket för att jag inte kunde åka upp i tisdags och höra på Paul Smiths föredrag. Jag gillar hans design mycket, men han verkar även vara en intressant person. Och man, ok då. Men nu har jag faktiskt, som sagt, en perfekt man hemma så jag ska sluta gräma mig. Och den perfekte mannens allra snyggaste skor är ett par Black Rabbit av, ja just det, Paul Smith.
SusannJannice och Sofie träffade Sir Paul i tisdags - läs deras inlägg!

onsdag 10 februari 2010

Du och vi?

Bilder: skärmdumpar Resumé.

Orrefors ska poppa till sig och lanserar en "ungdomsserie" glas, med namnet You We. Vad ska man säga om det? Jag har inte hittat någon info från själva Orrefors, utan läste om satsningen på Resumé, där man berättar att byrån Neumeister står för förpackningsdesignen. Nu gillar jag formen på glaset, men när det ska kategoriseras på det där viset blir jag alltid lite...skeptisk. Känns som en en helt och hållet planterad studentpresent inför våren det här tycker jag. Men, som sagt, jag gillar formen på glaset så det ska bli spännande att höra mer om det här.New York Inspiration

Jag ser plötsligt fram emot EM:s kollektion av Odd Mollys Per Holknekt. Varför? Jo, jag läste att han inspireras i arbetet av coola Hotel Chelsea i New York. Så enkelt är det: säg New York och min tunga hänger vid knäna som på en hund på stranden i juli.
Bilder: skärmdumpar Hotel Chelsea.

tisdag 9 februari 2010

Jonathan Adler i Malmö

Mycket händer i Stockholm när det gäller nyheter inom design och inredning. Nu tillhör jag inte dem som brukar klaga särskilt högljutt om detta, eftersom jag är i Stockholm ganska ofta, men lite nöjd blir jag ändå när jag får veta att Tapetorama i Malmö blivit först i Sverige med att sälja Jonathan Adlers roliga och fina former. Kuddar, keramik och ljus finns nu att köpa i butiken på Södra Promenaden i Malmö. Det enda felet med de här kuddarna, som skulle passa perfekt hemma hos mig, är att de kostar 1 895 kr/st och att det dröjer ett tag innan jag fyller jämnt igen...

måndag 8 februari 2010

Det luktar inte bränt

Nya ljuslyktan Match av Form Us With Love för Muuto. Bild: Muuto.
Vet ni hur brända fingernaglar luktar? Då förstår ni precis som jag att de här ljuslyktorna är en riktigt bra idé. En liten skåra att sticka in tändstickan i - varför har ingen tänkt på det förut?

Två sidor av mig, på en kaffeservis!

Bild: Magnus Cramer
Alla har vi minst två sidor av oss själva, utan att för den sakens skull behöva oroa oss för att det skulle vara något fel på oss. Livet går väl mycket ut på att hitta en balans mellan de olika sidorna. Hur vill jag vara? Vem är jag? Hur uppfattas jag av andra? Och så vidare. Så här filosofisk blir jag när jag ser Jarl Fernaeus nya mönster Actiongraphs på servisen Arabella från Hackefors. Tycker den här servisen visar med alla önskvärd tydlighet att kontraster och oväntade kombinationer – det är inget konstigt. Det är inte fel utan så rätt det bara kan bli.

söndag 7 februari 2010

Udda kakel

Har haft de här bilderna liggande länge och letat efter liknande. Det här med udda kakelplattor är ju en helt lysande idé! Alla som renoverar ett badrum eller kök köper minst en kvadratmeter för mycket plattor. Ganska många av de här människorna försöker sedan förtvivlat sälja dem på blocket. Men vem vill ha en kvadratmeter plattor? NU ser jag en marknad för det här. Bilden nedan har jag lånat av Emelie, som gjort samma "kakelspaning".
(Just i badrummet hade jag väl i och för sig nog satsat på en mer traditionell uppsättning...

Se men inte göra

Oj så fint, det påminner ju om hur det ser ut hos mig, tänkte jag när jag såg de här bilderna i senaste Metro Bostad. Men det gör det ju inte alls. Det påminner om hur det ser ut hemma hos de här människorna. Och alltsedan jag fick se de bilderna har jag planerat makeovern av mitt hem till ett färgglatt retrohem med 50-talsstuk. Men jag har ju inte gjort det. Jag har ju bara tänkt det. Ibland har jag svårt att skilja mellan de två. Men. Se men inte göra - det är min melodi. Jag funderar faktiskt på att lägga till det som undertitel på bloggen. För med tanke på hur mycket jag SER, hur mycket inspiration jag samlar på mig, är det ganska häpnadsväckande hur lite jag faktiskt GÖR i mitt eget hem.

Lampan Flower Pot hade den har familjen flera stycken av. Så fort jag bestämt färg ska jag köpa en. När jag var liten hade vi två stycken kornblå i hallen. En gång trollade en kompis till min pappa fram små gubbar ur en av den, och jag tittar alltid med en hemlig förväntan på de där lamporna, var jag än ser dem. 
Åh vad jag gillar de där soffborden från Designer Zoo i Köpenhamn....och soffgruppen av Hans Wegner. Men hur är den att sitta i egentligen? Men lampan från Bestlite vill jag ju ha, och en Ägget, varför inte?

onsdag 3 februari 2010

Den lille datorn

Foto: LivingEtc

En pytteliten dator är praktisk att kunna slänga ner i väskan. Väger ingenting och jag som lätt får ryggont var snabb att köpa snygga MacBook Air så fort den kom. Men, som någon klok pessimist en gång sa: verkar det för bra för att vara sant är det förmodligen så. Kanske skulle jag inte gå så långt, ungefär varannan dag är jag jättenöjd med min dator, men jag har väl insett att en dator som är liten på utsidan även är det på insidan. Just nu har jag haft stora problem med att jobba med bilder, därav det något sparsamma bloggandet på sistone. Men verkar problemet vara på väg mot en lösning.

tisdag 2 februari 2010

Lisa i soffan

Jag gillar Lisa Bengtssons Baronessa och funderade lite på några kuddar till vita soffan i stugan. Nu visar det sig att jag kan få hela soffan klädd i samma tyg - Bemz lanserar överdrag till Ikeasoffor i både Baronessa och Sir Harald av Lisa B. Ett så radikalt steg kommer jag nog inte att ta, jag är de vita soffornas främsta förespråkare. Även om middagsbjudningar hemma hos oss ibland slutar med att jag tar fram lådan med tygprover från Bemz och låter gästerna välja och ha synpunkter på vilket överdrag vi skulle ha OM det nu skulle hända att vi tröttnade på vitt. En trevlig sällskapslek som jag faktiskt kan rekommendera. Och det ser riktigt fint ut när man kommer upp nästa morgon och möts av ett lapptäcke av olika färger och mönster. Hm. Jag tror minsann Lisa B är något på spåren.