torsdag 28 januari 2010

Liten resa, lång helg, stor stad


I morgon, eller idag blir det ju, åker jag till London för en långhelg. Ganska kort resa, jag vet, men långhelg blir det ju i alla fall. Har inte haft tid att planera så mycket, men blev sugen på småbutiker i Notting Hill under Moderådets Lotta Ahlvars trendföreläsning på Formex förra veckan, så en dag i Notting Hills mysiga kvarter, inklusive Portobello Rd står defintivt på programmet. Tygerna ovan är från Liberty, som jag inte tänker missa. Hittade just en Londonguide hos Desingsponge - här finns den. Här fick jag bland annat veta att Rob Ryan tydligen har en butik i London! Cheers!

tisdag 26 januari 2010

Hemma hos Petra


Foto: SvD, Annika Lundvall
Mycket prat om ateljétrend och kreativa rum på Formex, och Jimmy Schönnings inspirationssajt för Åhléns i förra inlägget fick mig att fundera på hur några av de inspirerande personer som faktiskt har kreativiteten och skapandet som yrke egentligen har det hemma. Och titta vad jag hittade. Ett hemma-hos hos Petra Börner i Svenska Dagbladet från 2008. Petra, som jag ju hade som tisdagsinspiratör för en tid sen. Naturligtvis bor (eller bodde?) denna superkreativa själ inte var som helst, utan ovanpå ett kafé i London. Läs hela artikeln här.

måndag 25 januari 2010

I Can See It Clearly Now


Om ni inte upptäckt den ännu, måste ni faktiskt gå in på Jimmy Schönnings inspirationssajt hos Åhléns. Jag satt och jobbade sent igår kväll och lät den rulla på i bakgrunden. Jag köper till och med att musiken går igång direkt när man öppnar sidan, det är inte det minsta irriterande. Nu måste jag ta i, men sidan är en symfoni i bild, ord och ljud, med växlingar i ett tempo som tar dig med på en våg av inspiration. Ja, men så är det faktiskt. Ett riktigt bra exempel på hur ett företag kan arbeta med en inredare på ett sätt som verkligen ger något utöver nya produkter. Temat är Växtkraft, i redaktionen Jimmy Schönning och copywriter Anna Carlquist, fotograf Per-Magnus Persson och produktion Ottoboni. Musik Franz Bengtsson, Jessica Marberger och text Franz Bengtsson, Jessica Marberger och Mark Winkler.Jaja, alla bilderna finns på sajten, ni ska naturligtvis se dem där med musiken och alltihop men jag lägger de här bilderna här för min egen skull.
lördag 23 januari 2010

Istanbul, anyone?


Istanbul har inte funnits på listan över städer jag tycker att jag måste se innan jag dör, men det håller på att förändrats. Man kan bara inte sitta på så mycket tips om shopping, fikor och mat i en stad utan att åka dit - det vore helt enkelt slöseri. Min f d kollega Lina flyttade till Istanbul i höstas och har bloggen En lång blondin i Istanbul. Massor av bilder och inblickar i en annan värld, med fokus på det som är snyggt och vackert. Så är det någon som är på väg till Turkiet kan jag bara gratulera er till att ni nu hittat till Linas blogg!

Fniss och Formex


Ateljétrenden - het just nu. Bild från Jan Rundgrens inspirationstutställning på Formex. Foto: pressbild Stockholmsmässan.
Fredag kväll och jag är just hemkommen till mitt hem hemifrån, det vill säga mitt rum hos pappa i Stockholm. Formexmässan är avklarad, liksom träff med bloggkompisarna från Formforum på Designgalleriet, ett efterlängtat men hastigt besök på H&M Home, en del jobb och en kväll som avslutades med konsert med Damn!Fasching. Formexmässan just den här omgången tog mig inte riktigt med storm. Om det berodde på att jag var trött och tyckte att det var roligare att hänga med bloggkompisarna och andra (tack Fredrika och Maud från Ting Ute&Inne för fnissig vinfika) eller att det faktiskt inte visades så mycket nytt vet jag inte. Men jag utsåg ganska snabbt vårens Formex till ett socialt event för min del. Mycket fniss, skratt, fikor och seminarier, men inte så många monterbesök eller intervjuer med formgivare. Vi har ju möbelmässan och Designboost framför oss, jag ser fram emot det. Vad jag gillade mest på Formex, förutom trevligt sällskap, var som vanligt Moderådets Lotta Ahlvars trendföreläsning. Även om jag snabbt kan bli cynisk inför påståenden som "nu vill vi ha det personligt, lite stökigt och galet" - jag menar, hur lång tid dröjer det innan alla hem stylas "personligt" på ett sätt som gör dem allt annat än personliga - men ÄNDÅ. Jag gillar trendseminarier med mycket bilder, intryck och idéer man själv kan göra något av. Som stannar kvar och fortsätter att göda mig med inspiration under en lång tid framåt. Jannice var duktig och telefonbloggade direkt från mässan medan vi andra såg på. Charlotte har fina bilder och reflektioner från Formex, Frida var på plats, liksom Sofi som rapporterar om trenderna enligt Moderådet. Mer rapporter kommer säkert, i vimlet träffade jag även SusannVictoria, Henrik, Sandra, Annika, Emelie och Åsa. Jag har säkert glömt någon, det är så svårt att para ihop namn, ansikten och bloggar så lägg en kommentar och hojta till bara! Tack alla för härligt sällskap :)

onsdag 20 januari 2010

Det jag förtjänar


Creative Flow, tema för veckans Formexmässa dock inte för mitt liv just nu. 
Man skulle kunna tro att anledningen till att jag inte bloggat fullt lika frekvent som annars de senaste dagarna är att jag samlar mig inför bevakningen av Formexmässan i Stockholm som jag åker till idag. Det skulle man lätt kunna tro. Att jag har en hel radda med spännande inlägg förberedda, som bara väntar på att kompletteras med mässintryck. Skulle man kunna tro. Men icke. Nej, jag har fullt upp på jobbet eftersom jag tydligen bestämt mig att åka på mässa denna vecka och till London nästa vecka (bara för mitt höga nöjes skull) just precis när vi har som mest att göra på jobbet. Vilket jag ju visste när jag planerade båda de här små tripparna. Det är så lätt att övertyga sig själv om att "det där förtjänar du" och "man måste ju kunna ta ledigt även om man är egen företagare" och "du måste ju vila någon gång". Ännu ett par bra exempel på sånt som är lätt att säga, svårt att göra. Jag vet inte vad jag trodde, att någon annan skulle göra mitt jobb?
Vad jag förtjänar, det vet jag däremot nu. Jag förtjänar att sova max fyra timmar per dygn och ett konstant tjut som från en instängd vilde i mitt vänstra öra. Men jag jobbar på. Och så hoppas jag att de ställer ut några riktigt sköna sängar på mässan, gärna i ett hörn dit inte så många besökare hittar.
Var snälla och väck mig inte om ni hittar mig där. Jag måste ju vila någon gång.

Återfunna tapeter


Nu blir det faktiskt lite mer tapeter. Stora bilden uppe till vänster har jag haft ett tag, men glömt var jag fått den ifrån. Det där rummet med den slita skinnsoffan och den coola tapeten - ja, jag tror att jag bor där i ett parallellt universum, tidigare liv eller så. Faktiskt.
Idag hittade jag bilden igen, tillsammans med ytterligare några från samma hem och de kommer från Cole & Son som alltså står för tapeten i sammanhanget. Bilderna heter alla något med "private house", så det är inte en studiomiljö som byggts upp av tapetföretaget. Åh vad jag önskar att jag kunde spåra det där huset. Jag vill se mer!

måndag 18 januari 2010

Tapetnytt från storstan


I Mr Perswalls nya kollektion Urban Nature fastnar jag för de här två motiven. Som jag tycker båda har en urban känsla, men på olika sätt. Har länge funderat på att göra fototapet av någon av mina väldigt många skyskrapebilder från Manhattan, men det har känts lite banalt. Jag gillar den här, lite arbetade varianten mycket. Trassliga, spretiga blad- och grenverket till höger ger mig samma känsla som maskrosor som tränger upp ur asfalten. Urban Nature hette kollektionen. Känns helt rätt.

torsdag 14 januari 2010

Filmer på väggen


De här två filmerna har jag inte sett än, men jag ser fram emot att göra det inom kort. A Serious Man av bröderna Coen och Up In the Air av Jason Reitman (men framför allt MED George Clooney). Än så länge nöjer jag mig med att digga affischerna. För visst är de snygga? Jag har en mapp i datorn där jag samlar fina filmaffischer, men jag kan inte komma på hur jag ska få in dem i mitt hem. Det känns som att de skulle ta över, dominera med allt filmen bär med sig. Fast, jag vet inte jag. Här är det ju en film med Clooney. Hm. Kan plötsligt inte se problemet. För mycket Clooney? Problem? Nä, tror inte det.

Soligt från Ikea


Bilder: Ikea
Ett projekt jag aldrig lyckades få till förra sommaren var att köpa en solcellsljusslinga till trädgården. När jag väl kom till Ikea var den slut, i flera städer. Till sommaren satsar man ännu mer på att förvandla dagsljus till elektricitet, med serien Solig. Bordslampor, pendlar i olika former och färger, slangar och slingor. I år ska jag vara ute i tid!

onsdag 13 januari 2010

Baronessan Lisa B


Bild: Mairo
Mönstret Baronessa av Lisa Bengtsson föddes förra året på en silkespläd av Estride. Nu kommer mönstret stort som löpare, olika kuddmodeller, panel, lampskärm och brickor. Allt av Mairo. Jag gillar mönstret, Lisa B och orden som presenterar Baronessa:

"Över slottsparken är våren kommen, de förgyllda knopparna
blommar ut och jag ger återigen liv åt romantiken. Jag är dina
drömmars doft och skörden av livets hemligheter. Tillsammans
har vi inga hämningar och njuter av naturens färgstarka kraft."


Ranelid själv kunde inte sagt det bättre.

Snart är det sommar


Bilder: Ikea
Vet ni vad? Det kommer att bli sommar igen. Jag lovar. Är helt säker på detta, om inte annat för att Ikea idag skickade mig sina sommarnyheter. Här är några exempel, väntar på fler bilder.

tisdag 12 januari 2010

Tisdagsinspiratör: Petra Börner


Blackboard Birds av Petra Börner. Bild: www.borner.se
Tisdagar är tuffa dagar för mig, med tidningsproduktion och deadline. Då kan jag behöva lite mer inspiration, så nu inför jag kategorin Tisdagsinspiratören här, så får vi se hur det går!
När jag startade den här bloggen i våras hade jag gått och funderat på det här med vad som egentligen berör och inspirerar. Hits you on a gut level, som de säger i en Woody Allen-film, tror det var Annie Hall. Alla intryck och idéer, former och färger, prylar och bilder som sköljer över en varje dag. Jag ville samla det som "hit me on a gut level". Då det känns som den nästan blir för mycket. Too much inspiration. En sådan upplevelse jag minns från innan jag startade bloggen blev jag påmind om idag när jag hittade en anteckning:
"www.borner.se - tänk att samla texter, färdiga och ofärdiga så där!!"
Petra Börner, som webbplatsen tillhör, är formgivare, och jag hittade henne en gång då hon gjort något för Ikea och jag ville veta mer om henne. Hon gör fantastiska mönster, men det allra bästa är just detta att hon samlat så mycket på hemsidan. När jag vill ha en snabb fix inspiration går jag gärna in här och bläddrar runt bland mönster, kläder, bokomslag, illustrationer, skisser, broderier och teckningar.
Och jag funderar återigen på det där med att samla texter som Petra samlat sina mönster. Ah, too much inspiration. Igen. Rätt i magen.

Bilder: www.borner.se

måndag 11 januari 2010

Stora Bloggpriset


Bilder: LivingEtc
Stora Bloggpriset delas ut av Aftonbladet varje år och nomineringarna blev i dagarna officiella. En välkommen, ny kategori, är Design & Inredning vilket jag tycker ni ska uppmuntra genom att rösta på er favorit! Men lätt blir det inte. Nominerade är Trendenser, Husligheter, Inredningsbloggen, Emmas Designblogg och Inspirera Mera. Jättefina bloggar allihopa, stort grattis tjejer!
Men idag känns det faktiskt som att jag fått Stora Bloggpriset. Det har jag ju inte, men nominerade Pethra med alltid inspirerande Inredningsbloggen har skrivit ett inlägg om mig som värmde ända in i hjärteroten. Välkomna alla ni som hittat hit via länken hos Pethra! Jag har sett i besöksstatistiken att ni är några stycken... Här kommer lite färginspiration från mig till er! Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tycker om bloggen!

söndag 10 januari 2010

Hört talas om Homespotting?Homespotting® är ett helt nytt sätt att presentera bostäder som är till salu. En liten film som säljer och visar huset eller lägenheten. Med programledare eller speaker, med fakta om bostaden varvat med levande bilder, med musik, faktarutor och ett tempo och en känsla som tilltalar. 
Varför berättar jag om det här? Jo, Homespotting® är min bebis! Det är jag och min byrå Doris som i samarbete med f d kollegan tillika vännen Anna Braun som tagit fram konceptet. Vi har gått och filat på det här ett bra tag och nu i helgen var det äntligen dags för den första filmen att läggas ut på nätet. Vi har pratat med mäklare och alla vi känner om konceptet medan vi jobbat fram det, och fått mycket positiv feedback. Nu när första filmen är ute vill jag gärna veta vad ni, mina kära läsare, tror om det här! Filmen ser ni här.


fredag 8 januari 2010

Fredagssnyggt

Fick just inbjudan till pressvisning hos Kosta Boda, där Åsa Jungnelius ska presentera "sin dekadenta serie Sugar Dandy".
Aaah, dekadens - jag vet inte om jag skulle kunna formulera ordets korrekta och fullständiga betydelse men det är ett av mina absoluta favoritord i vårt språk.
Dekadent fredag på er allihop! I kväll börjar dansen!


Bild: KostaBoda

Lost in Inspiration


Förlorade mig just ett par timmar hos Holly på HausMaus och Decor8. Holly, som driver härliga inredningsbloggen Decor8 har flyttat från USA till Hannover i Tyskland. På Bloggen HausMaus beskriver hon sitt liv i det nya hemlandet. Det blir någon slags spegelvänd inspiration för mig, som hoppas bo i USA under en tid någon gång i framtiden. Tänk att någon som redan bor där väljer att i stället bo här, i Europa! Och i Hannover! Jag har aldrig varit där men på något vis har jag svårt att förstå att Hannover kan vara för någon vad Brooklyn är för mig.
Den här bilden hittade jag på Decor8, och förutom att få mig att börja längta till mitt pyttelilla sovrum i stugan, fick den mig att fundera över hur världen egentligen ser ut. Vad ligger egentligen i mitten? Vad är upp och vad är ner? Var ligger egentligen Hannover? Och Brooklyn? Titta på världskartan ovanför sängen så förstår ni vad jag menar.

torsdag 7 januari 2010

Julrea


Igår städade vi ut julen, inklusive sedvanligt styckmord på granen som delades i lagoma bitar, i lagom många påsar som sedan slängdes i soporna. Det går inte att bli av med den på något annat sätt, vi har provat  metoden "ställa ut den i trädgården och hoppas att den mirakulöst försvinner innan grannarna börjar titta" men det funkade inte. Styckmordsmetoden funkar.
Det kändes så luftigt och fint i vardagsrummet när allt pynt åkt ut, men så gick jag förbi Blomsterpigan i morse och såg de här fina, övergivna julprydnaderna. Som inte fått pryda någons hem i jul! Stackars!
Är de kvar i morgon köper jag en kotte och en kula eller två.

onsdag 6 januari 2010

Introducing: The Philco


Bilder: Shultzeworks
Henrick uppmärksammar oss på den här datorn, som får mig att svimma faktiskt. Helt galet underbart snygg och rolig. Jag undrar om det låter som en gammal Halda när man skriver på tangentbordet också?
Datorn heter The Philco PC och bakom skapelsen står industridesignern Dave Schultze. Läs mer på Henricks tankegångar! (Och ja, ni läste rätt. Apple har alltså ingenting med denna snyggare än snyggaste datorn att göra.)

Philco med inspirationskällan Predicta.


A smile in the mind


Ibland kan designade föremål för vardagen kännas lite väl konstruerade, och mer bygga på en kul idé hos formgivaren än ett verkligt behov. Det behöver inte betyda att produkten är onödig i sig, att locka fram ett inre småleende hos betraktaren är en funktion lika viktig som någon annan, tycker jag. Design House Stockholms kombinerade kaffekopp/kulspetspenna med hållare är ett bra exempel på det här. Formgivare är Katarina Häll, och Poem är hennes examensprojekt på Beckmans. Så här kommenteras Poem på Design House Stockholms hemsida:

" Poem is a comment on a world spinning faster and faster. The Poem Cup offers a moment of reflection, a meditative break in the rush of everyday life. "

Kanske skulle man i alla fall...


Bilder: LivingAgency
Det är inte ofta jag ifrågasätter mitt val att leva i en Ikea-katalog. Jag känner mig så trygg här med Billy, Klippan, Tomelilla och de andra vännerna. Men när jag ser det här köket funderar jag lite. Titta på bilderna och hitta alla roliga detaljer! Börja till exempel med samlingen trädgårdstomtar på kylskåpet :)

Bilder: LivingAgency

tisdag 5 januari 2010

Årets Pantone - en favorit


Årets Pantonefärg är inte helt oväntat turkos. Oväntat inte bara för att det är en snygg färg jag gillar, utan även för att den synts ganska mycket redan under 2009.
Så här berättar Pantone om  färgen:
“In many cultures, Turquoise occupies a very special position in the world of color,” explains Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute®. “It is believed to be a protective talisman, a color of deep compassion and healing, and a color of faith and truth, inspired by water and sky. Through years of color word-association studies, we also find that Turquoise represents an escape to many – taking them to a tropical paradise that is pleasant and inviting, even if only a fantasy.”Bild: Pantone

Färgäventyr


Foto: Elisabeth Aarhus Hudson
Jag ska ge mig ute på lite färgäventyr i år har jag tänkt. Jag gillar färg, och fastnar ofta för samma toner. Nytt att gilla för mig är den lite smutsgula färgen som finns i detaljerna på den här bilden, som jag för övrigt tycker är HELT underbar. Spegeln! Att hitta en sån måste bli nästa loppismission. Hittade bilden hos Emmas Designblog, som i sin tur hittat den på norska fotografen Elisabeth Aarhus Hudsons blogg Inspirational Spaces, som jag nu genast ska utforska. Tack Emma för tipset!

måndag 4 januari 2010

I Mumintankar


Jag samlar inte själv på Arabias Muminserie, men köper gärna en mugg eller två i present till folk. Det är roligt att välja motiv efter mottagarens karaktär, och de uppskattas alltid.
Jag upptäckte Mumindalen och Tove Janson i mogen ålder. Vem ska trösta knyttet? är min favorit. Den är hjärtskärande, rörande och ja, djup. Jag tror aldrig att jag hade uppskattat den som jag gör idag om jag läst den när jag var barn.
Jag tror att jag ska köpa ett exemplar till. Jag vill klippa ut sidorna, rama in dem och sätta upp dem på väggen ovanför min säng.
Allt detta tänkte jag idag, när jag fick syn på de här nya delarna från Arabia, som jag tycker förmedlar känslan och stämningen i Tove Jansons värld bättre än de "vanliga" muggarna.

"För vem ska trösta Knyttet, och säga som det är? Kliv in och säg godafton, så de ser att du är där!"

söndag 3 januari 2010

Blått och brunt


Bilder: Sunset, MikMak och LivingEtc.
En vilsam och avkopplande färgkombination det alltid finns spår av i mitt sovrum är blått och brunt. Här fyra exempel: olika stilar, olika rumstyper, men samma lugna bas.

lördag 2 januari 2010

Nyårslöften

Sent ska syndaren vakna. Det har blivit dags för årets nyårslöften. Utnämner härmed 2010 till året då jag avslutar saker. Både sådana jag påbörjar, men framför allt sådana jag redan har påbörjat. Ni förstår vad jag menar när ni tittar på bilderna nedan. Som jag ber om ursäkt för. De är verkligen inte särskilt inspirerande. Men detta är, med er som mina vittnen, mina nyårslöften:

1. Trappan. Inför inflyttningen målades sjuttiotalsradhuset vitt vitt vitt. Av någon anledning kom vi aldrig till trappan. Även de aprikosflammiga väggarna i trappan ignorerade vi. Nästan. Spacklat har vi visst gjort. För två år sedan.
2. Tapeten i hallen. En eller ett par väggar tänkte vi klä med den här fina tapeten från Mairo. En eller ett par väggar. EN HALV vägg var aldrig ett alternativ. Ändå har det sett ut så här ett bra tag nu.
3. Helvetet. Nej förlåt, gymmet. På visningen av huset var vi glada åt den här dörren som de dåvarande ägarna inte brytt sig om att maskera. Den ska nog skrämma bort de andra spekulanterna, tänkte vi. Hur lätt som helst att byta den sen ju! Visst. Lätt att säga. Svårt att göra. Notera även den totala avsaknaden av träningsredskape i "gymmet". (Nej det är ingen motionscykel, det är en tvättställning.)
4. Listerna. Denna evighetshistoria. Alla vet att lister sätter man upp när man ska flytta och sälja. Man klarar sig egentligen utmärkt utan lister. Men. Vi har de här ledningarna längs med väggarna som faktiskt gör lister nödvändiga. I år ska jag komma på vilka lister som klarar uppgiften.

Jag ber som sagt om ursäkt för dessa bilder ur den ostylade verkligheten. Men härmed har jag lovat att ni under året kommer att få se fyra "efterbilder" från de här ömma punkterna i mitt hem. Tips (t ex på någon som kan slipa och måla trappan), råd, förslag, uppmuntran och glada tillrop emottages gärna! Gott nytt år!

fredag 1 januari 2010

Knölig innovation


Skåp Stuff av Marina Ralph. Bilder: skärmdumpar. 
Nyårsdag med soffhäng och gamla filmer. Bläddrar i senaste Hus & Hem där jag snappar upp den här nya möbeln, som naturligtvis genast borde förbjudas. Varför? Därför att jag inte tycker att det är en bra idé att samla på sig och knöka in mer än som får plats i skåp och lådor! Detta är alltså ett skåp med expanderande sidor. Och det ser ganska exakt ut som min handväska.
Ändå köper jag ständigt mindre och mindre handväskor för att det inte ska gå att fylla dem med en massa bråte som gör att de totalt tappar den form designern (nåja) tänkt sig. Jag vill ju vara en chic tjej med kontroll över mina prylar och vanor. En handväska som ser ut som en soppåse fylld med årets julgran? Chict? Inte särskilt. Ska nu mina möbler drabbas av samma sak? Nej tack, tror inte det. För min del får den här "innovationen" gärna passera obemärkt förbi eventuella tillverkare.