torsdag 31 december 2009

2010


Industriellt så det räcker


Foto: Tim Feresten
En av de starkaste inredningstrenderna just nu, som säkert kommer att följa med in i nästa decennium, är den industriella, råa, ruffa stilen. Med tegelväggar, bjälkar och andra element ur själva byggnadskonstruktionen som får träda fram, synas och bli en del av inredningen. Fullt så rufft som på amerikanske dokumentärfotografen Tim Ferestens bilder här kommer vi nog aldrig att frivilligt vilja ha det hemma. Men visst är bilderna ljuvliga på sitt eget sätt? Vackra bilder föreställande fula saker är faktiskt något av det bästa jag vet. De väcker tankar, associationer, fantasi, inspiration. Vem bodde i det här huset? Varför blev det så här?

onsdag 30 december 2009

Etsy på väggen


Jag tror att jag fortfarande står under filmen Avatars inflytande när jag fastnar för de här tavlorna av Yellena på Etsy. En annan värld, och gärna en i färg, känns välkommen just nu, när regnet sköljt bort all snön till förmån för grushögar och blöta bruna löv. Herregud så FULT allting blev plötsligt.

tisdag 29 december 2009

Mormorspallar!


Bild: Rice
De här fina pallarna kommer från Rice och påminner mig om ett litet projekt som väntar mig i stugan. Köpte en liknande pall, med trasigt tygöverdrag, på loppis och den ska få just en sådan här look. Vill ni se mer virkat förresten, titta in hos Proforma och Henricks tankegångar som hittat roliga grejer! Och den som vill virka rutor som på pallarna hittar en lektion här.

måndag 28 december 2009

Ärmar som är mattor - Patricia Urquiola


Nu får det vara färdigjulat. Jag ger mig ut på spaning efter nya saker, garanterat julfri inspiration. Och gissa om jag gillar de här mattorna av Patricia Urquiola? Ungefär så här olika händer det att ärmarna blir när jag ger mig på att sticka något annat än raka stycken. Och ”ärm” är också namnet på kollektionen: Manga. Mattorna är skapade av olika sticktekniker och det är det, inte bristande tålamod eller ojämn stickning, som gett mattorna sina olika former. Kollektionen tillverkas av Gandía Blasco. 


onsdag 23 december 2009

Nu så kommer julen


Bild: LivingEtc
Nu håller vi jul! God jul och gott nytt år på er allihop. Skinkan står i ugnen, Love Actually på tv:n, marsipanen vilar i min mage. Här kommer lite julmusik också, för er, som liksom jag, har ett par timmar kvar att lägga på inslagning av julklappar.

Blått och så en film


Foto: Annie Schlechter
Jodå det är fortfarande jul och snön ligger kvar. Men idag fastnade jag för den här bilden av Annie Schlechter. Färgerna: den lite smutsiga blå, och de guldgula ränderna i soffan. Och så de omaka prylarna och möblerna som bara blir helt rätt. Att jag fastnar för den blå färgen i kväll KAN eventuellt ha något att göra med att jag just varit och sett Avatar. Jag saknar faktiskt ord för att beskriva denna film, men i ett läge kändes det ungefär som att jag skulle sprängas i tusen bitar och jag ville aldrig att den skulle ta slut. Se den, mina vänner. I see you.

måndag 21 december 2009

Schysst julklapp


När du köper en Sunnan-lampa på Ikea skänker de en likadan lampa till Unicef,  som i sin tur ger den till barn i Indien och Pakistan. Det är en extra robust Sunnan solcellslampa Ikea tagit fram för att ge till barn i utvecklingsländer. Den är designad för att stå emot lite tuffare slitage och den har ett batteri som tål fukt och höga temperaturer. Med de här lamporna kan barnen läsa sina läxor även när det är mörkt. En schysst julklapp, tycker jag. 

lördag 19 december 2009

Virka läskigt söta figurer
Nu kan semestern börja. Jag har hittat julens melodi. Den här boken damp ner på mitt skrivbord i fredags och jag är i skrivande stund halvvägs på min första figur: Medusa. I boken finns 21 olika sötläskiga figurer att virka. Helt oemotståndliga. Beskrivningarna såg lite skumma ut, men när jag väl börjat lyckades jag få rätt på det. Grundläggande virkkunskaper och en del vana krävs dock. En viss press känner jag av när i barnen jublar och beställer sin favoriter. Min egen favorit är Döden.

Virka läskigt söta figurer av Christen Haden, Bonnier Carlsen.

Inspirationsväggar


Bilder: LivingEtc och Trevor Dixon.
Detta är något jag alltid velat ha men aldrig riktigt lyckats förverkliga. En vägg, gärna vid min arbetsplats, som är fylld av utvalda bilder, urklipp, vykort, minnen och vad som helst som inspirerar. I en salig blandning som passar just mig.

fredag 18 december 2009

Det fanns flera...


...socklampor! De här kommer från tyska llot llov och jag snappade upp dem hos Lotta Agaton. Jag älskar den här bilden. Färgerna, de svala, släta kuddarna mot den ruffa väggen och så den mjuka, klart blå lampan.

torsdag 17 december 2009

Funktionellt och färgsprakande


Bilder: Hus&Hem
Nu får vi allt ta en liten julpaus. Det här färgglada rummet finns i inredaren Madeleine Gesars hus och nu längtar jag till stugan igen. Än längtar jag hit, än längtar jag dit.
I Hus&Hem säger Madeleine så här om sitt vardagsrum:
– Vi har ett ganska litet vardagsrum så jag har försökt att utnyttja rummet maximalt. För att kunna sitta många har vi två soffor, två fåtöljer och flera små pallar för barnen. Jag gillar gamla saker, så mycket av inredningen är fynd från mina många loppisrundor. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att leva i ett vitt avskalat hem eftersom jag älskar färg. Färg och mönster ger liv, glädje och energi, tycker jag.
Jag kan inte annat än hålla med.

New York och nya spetsar


Bild: Design Sponge
Inte för att jag saknar skäl att önska att jag kunde åka till New York oftare men här kommer ett till. Plockade upp följande på Design Sponge: designern Kristen Wicklund ställer ut en samling virkade spetsar som doppats i flytande porslin och sedan bränts i ugn. Resultatet är alltså sköra spetsar i porslin.
Om någon nu befinner sig i NYC pågår utställningen t o m den 20 december på Greenwich House Pottery.

onsdag 16 december 2009

Julkul från Brooklyn


Jag hade nästan börjat tröttna på all mossa och grenar i juldekorationerna i år. Men så fick jag syn på de här via holländska bloggen Style Files. Poetiska, tycker jag att de här enkla julkulorna, som knappt ens längre ser ut som julkulor, är. De kommer från Land-Rich i Brooklyn. Börjar märka att mycket jag gillar kommer från just Brooklyn, eller Holland. Hm.
Eftersom det är en bit till Brooklyn, och de här kulorna dessutom är slutsålda hos Land-Rich, tillåter jag mig att tipsa om att sådana här, tomma kulor, finns på Panduro. Så sätt igång att skapa!

Titta in hos Leah


För en tid sen la min favoritblogg More Ways to Waste Time ner. Men som jag berättat tidigare ligger den kvar, även om den inte uppdateras. Här ett litet smakprov: hemma hos Leah, som drev bloggen. Jag gillar verkligen de här färgerna och håller på att styra över stugans färgskala åt det här hållet. Längtar till sommaren nu, även om jag i skrivande stund sitter på ett tåg som far genom ett bländande vackert, snötäckt landskap. Granar med grenar tyngda av snö. Magiskt. Och himlen är grå, det kommer nog mer innan dagen är slut (funderar på om jag borde lägga till etiketten "snö" på bloggen snart).

Bilder: More Ways to Waste Time

tisdag 15 december 2009

Hemma igen eller helt vilse?


Nu fastnade jag i en bild som kändes lite hemma igen. Vad är det jag går igång på egentligen? Jag vet inte. Det är bara en känsla i det här rummet. För inte är det hunden. Eller det illgröna soffbordet. Men om jag tittar lite närmare ser jag faktiskt en gemensam nämnare från sist jag ”hittade hem”. Herregud, kan det vara så enkelt? Wherever I hang my Norm 69, that’s my home, liksom? 

Julstämning på filmGranen är på plats, julmusiken går runt runt. Nu är det snart dags att börja titta på julfilmerna också. Den här brokiga lilla samlingen brukar jag se. Ett absolut måste är It's a Wonderful Life som vi ser hela familjen tillsammans. Inte ett öga är torrt.
"Everytime a bell rings, an angel gets his wings."

Grantajm!


Pressbild Kids on Roof.
Idag ska vi köpa gran. Det är första gången någonsin som vi gör det en annan dag än dagen före julafton. Men i år känns det bara som att vi måste heja på julstämningen lite. Det funkade ju med snön, så det ska väl gå det här med. En stor och ståtlig levande gran ska vi köpa, men idag har jag haft lite granspan och hittade de här. Kartonggranen överst kommer från Kids on Roof. Nedan, Muji.

Granar från Muji.

Pendlarinspiration


Det är ett litet elände att vara pendlare just nu. Stationen byggs om, i alla evighet tycks det, det är trångt och lätt att missa tåget. För att skapa gott humör hos de tålmodiga (?) resenärerna har man nu gjort någon slags installation/utsmyckning av den trånga gång vi nu alla får samsas om. Jag köper det och blev glad!
Ska se om jag kan ta lite fler bilder i eftermiddag.  (Den här bilden tog jag sent igår kväll, därav ödsligheten.)

måndag 14 december 2009

Glöggdilemma med lyckligt slut

Det är få saker här i livet jag uppskattar så mycket som glögg. Jag dricker det året runt (halsont gör ingen skillnad på årstid) och alltid i en rejäl mugg. Nu är det ju högsäsong för denna älskade dryck, vilket är tråkigt för mig som samtidigt dragit igång en liten åtstramning. Av midjemåttet. Jag ska inte tala om hur många kalorier det är i en normalstor temugg fylld till brädden med glögg - det är mycket tråkig och inte alls inspirerande information som inte har något på den här bloggen att göra. Trots detta kommer jag inte att avstå glöggen den här julen, men ransonering blir det. Högst en liten kopp om dagen. Vilket känns lite tråkigt inte minst eftersom jag trodde att jag en gång för alla avfärdat traditionella små glöggkoppar som fjantiga.
Men nu har mitt glöggdilemma fått en både trevlig och inspirerande lösning.
De här små fjantiga ;) kopparna från Rörstrand fick jag på bloggträffen Formforum i november. Visst är de jättefina! Jag stryker mandeln och russinen (onödiga kalorier), lägger till en halv pepparkaka och har nu en liten högtidsstund att se fram emot varje dag. Tack snälla Rörstrand, jag lovar att aldrig mer prata illa om små fjantiga glöggkoppar.

Goderafton glöggkopp av Katarina Brieditis för Rörstrand räddar eventuellt min jul. Och mitt midjemått.

Hemma hos mig


Bild: LivingEtc
När jag söker inspiration hamnar jag ofta i bildgalleriet på LivingEtc. Idag sparade jag en bild för tredje gången så nu får jag visa den. Det här rummet är liksom jag. Färgerna, teakmöblerna, de stora gardinbefriade fönstren, Norm 69-lampan, de vita väggarna, takhöjden, tegelväggen och dinosaurien som vittnar om att här är det inte bara snyggt, här bor det faktiskt människor också. Ja, här skulle jag känna mig hemma.

söndag 13 december 2009

Etsy flakes


Bilder: etsy
Har haft svårt att komma i julstämning, men frossandet i snöflingor hos Martha Stewart häromdagen hjälpte faktiskt! Så jag tog en snövända hos Etsy också. Coasters, berlock, glas och magneter. Nu är det jul!
Mest av allt vill jag ha hårnålarna nedan, de är enligt uppgift på något vis gjorda av gamla Alfapetbrickor.P.S. Nu kom snön, på riktigt! Jag känner mig nästan som en regn-, förlåt snödansare. Let it snow, let it snow, let it snow!

Sova med Obama


Häromnatten kunde jag inte sova, tror att flunsan satt sig i bihålorna - aj. Som tur var fanns det något att se på tv. Ja, jag såg dokumentären om Obamas väg till Vita huset för tredje gången. Jag kunde inte låta bli. Tårarna rinner varje gång. Somnade gjorde jag till slut, men tror att jag skulle sova ännu bättre på en sån här kudde från Shine Shine. Bara ett litet julklappstips ;)

Lady in green

Har sagt det förut, säger det igen. Du kan ha hur fint som helst hemma, men har du inte rätt soundtrack spelar det ingen roll. I helgen har julstämningen slagit till hemma hos mig. Och jag funderar på en grön klänning till jul.

lördag 12 december 2009

Let it snow!


Idag var det riktigt kallt i Skåne. Det sägs att det eventuellt kanske kan tänkas komma lite snö i morgon! Jag tror det när jag ser det och funderar tillsvidare på att kanske eventuellt sätta igång en egen liten snöverkstad här hemma. Virkade snöflingor, snöflingor klippta ur papper, pärlplatttor som är snöflingor... Det finns gott om alternativ till den äkta varan. Martha Stewart visar hur här.

Bilder: Martha Stewart

Lördagsutflykt


Bildcollage: Ilva
Jag gillar verkligen den naturliga, ljusa julen som syns så mycket just nu. Bland annat i föregående inlägg. Särskilt här i Skåne, där julen oftast går i fyra nyanser av grått, och lite beige. Att ta in mycket vitt, och inslag av naturen i julpyntningen ger en högt önskad illusion av en ”riktig” vinter, med snö och ljus.
Men när vi väl närmar oss själva julafton vill jag nog ändå ha in lite traditionell färg. Ska precis ta en tur till Ilva, fick 1 000 kronor i värdecheck när vi köpte bord där sist. Julklappar, är tanken att vi ska köpa, men jag plockar nog på mig lite julefint till mig själv också.

Jul, helt naturligt


I fredagens Metro bostad har Fredrika T Olsson från Ting Ute & Inne dukat upp och pyntat för en vit jul i naturens tecken. Titta och njut :) (Fredrika har även en härligt inspirerande blogg här.)


torsdag 10 december 2009

Lyckliga Jane


Bilder: alltheluckintheworld
Alltså. Människor som gör saker med sina händer. Hantverk. Bara ordet. Holländska Jane Schouten har webbshopen All The Luck in the World där hon säljer begagnade prylar hon fixat till på olika sätt. Men hon gör också egna konstverk, collage, prylar, ja, ibland vet man inte vad det är men det gör ingenting. Jag skulle egentligen kolla lite julklappar på nätet men förlorade mig visst. Too Much Inspiration!
Observera särskilt "granen" på översta bilden. Julpynt att gilla.

onsdag 9 december 2009

Formex - dags igen!”Virkade meddelanden och broderade sagor” läser jag i ett pressmeddelande från Formex. Har just börjat planera för den lilla trippen till Stockholm i januari och ser nu ännu mer fram emot den J
I år tänkte jag försöka vara på plats för pressfrukosten på onsdagen, brukar inte hinna upp till den, men nu ska jag boka tåg långt i förväg så får det helt enkelt bara funka. Vårens Formex har rubriken Creative Flow - nu ska vi bli kreativa, glada och öppna igen efter alla kriser. Låter bra, tycker jag.
Konsthantverkscentrums utställningstorg är alltid en av mina favoriter. Allt människor skapar med händerna fascinerar mig. Så är det bara. Spelar inte alltid någon roll hur det ser ut. Detta händer i år:

”Handmade - Craft selected by Formex & K.H.V.C är en utställning med fokus på de för Norden unika produkter, som finns inom området Craft/konsthantverk. Föremålen bär med sin design både sin egen historia och visar vägen framåt.  Utställningen är sammanställd av designer Synnöve Mork.

– Tanken med "Handmade" är att ta fasta på det som skapats för hand. Utställningen visar på styrkan i handens kraft, det sinnliga och vackra. Fast det är inte bara vackert utan också humoristiskt, folkloristiskt och färgstarkt, som virkade meddelanden och broderade sagor. I hantverket finns lust och attityd, säger Synnöve Mork.”

I like.

Favoritbutik i Helsingborg


Rensade telefonen häromdagen och hittade den här bilden som jag tog för några veckor sen, med den mycket tvivelaktiga kamera min mobil är utrustad med.
Den föreställer i alla fall min favoritbutik i Helsingborg: Wanda Bloom. Hade tänkt blogga om den, så nu gör jag det :) För bättre bilder från butiken, och dessutom en hel inredningsshoppingguide till Helsingborg - titta in hos Purple Area.
Varför Wanda Bloom är min favorit? Det är faktiskt inte inredningsprylarna, utan kläderna som drar mig hit. Kanonfina klänningar, tunikor och annat för långa tjejer med lite former.

Booli-junkie nästa?


Är ni det minsta som jag fastnar ni allt som oftast på Hemnet, utan att för den sakens skull vara på jakt efter en ny bostad. Det är bara så kul att titta på bilderna. Titta in hos folk. Se hur de har det. Booli är ett alternativ till Hemnet, som fattat det här. De lyfter numera fram bilder från hem som de vet att många vill se, bara för inredningens och bildernas skull. Kul, tycker jag. Även om de flesta av bilderna ju är tagna med mäklarfotografernas obligatoriska störtvidvinkel, vilket kan göra mig lätt yr. Men ändå. Kul är det.
Gillar verkligen färgsättningen i det här sovrummet. Varma mustiga färger, men ändå ett ljust och luftigt helhetsintryck.

tisdag 8 december 2009

Coming to London


Foto: TheAlbion
Har bokat en resa till London, och går och sjunger på den här (suveräna faktiskt) låten hela dagarna.
Vi åker utan barnen, och planerar att ta det väldigt lugnt. Jag tänker mest på mat och dryck jag, eftersom jag just nu håller på med en förebyggande julbantning. London är ju stilgurun Terence Conrans stad och numera har han två restauranger i stan, båda startades i år. De restauranger han gjorde succé med under 1980- och 90-talen såldes men nu är han alltså tillbaka i branschen, 78 år gammal. På bilderna ovan The Albion, som tillsammans med The Boundary (se bilden nedan), är inhyst i en gammal fabrikslokal. The Albion är den enklare av de två, med café och butik. The Boundary en lite mer fancy, fransk restaurang som finns i såväl källaren som på taket. Ja, läs mer här, om ni också är på väg till London. Förutom de här två ställena, som räknas som ett, har den gamle en ännu lite mer fancy restaurang i stan: Lutyens. Men den är jag rätt säker på att jag inte kommer att uppsöka.

Foto: Zagat
Vi får väl se om jag kommer till något av de här ställena. Retar mig lite på att jag aldrig varit på någon av hans legendariska restauranger från 1980- och 90-talen, men när jag var i London på den tiden var jag tyvärr bara intresserad av att köpa skinnjackor på Carnaby Street och dricka GT på sunkiga pubar.

Julie & Julia - en film om smör, och om att blogga


Efter en dryg vecka av feel really bad i form av en influensaliknande förkylning stängde jag idag ute världen framför en riktig feel good film: Julie&Julia. I korta drag: Julie har trettioårskris och startar ett projekt som går ut på att laga sig igenom legendariska Julia Childs kokbok. Projektet dokumenteras i en blogg. I filmen följer vi Julie i New York på 2000-talet, och Julia i (främst) Paris på 1940-50-talet.
Absolut feel good, det är bara att tacka. Och kul för alla bloggare, att avslöjas som de narcissistiska, bekräftelsesökande, besatta varelser vi är ;) Eller?
Den här lilla dialogen mellan Julie och hennes mamma var jag tvungen att skriva ner, eftersom den påminner ganska mycket om de reaktioner jag fick när jag började blogga:
– Remind me again why you're doing this...
– Blog! Its a regimen mom, like doing situps.
– Weeelll, its just adding pressure.
– What pressure!!?
– You have a full time job, you have a husband and now you're gonna get sick from blogging, or whatever its called.
I övrigt är mitt favoritcitat ur filmen detta (som jag trodde jag själv myntat):
Det kan aldrig bli för mycket smör.  

Tävlar om kök

Idéstudio
Ah, jag föll till slut och klickade ihop ett moodboard på Marbodals bloggtävling. Så nu får ni gå in och rösta på mitt glammiga kök! Jag kan vinna 30 000 kr - tänk vilket lyft för stugan, va!

måndag 7 december 2009

Missonimattorna


Foto: livingetc
Letar inspiration för nya arbetsrummet. Så här ska det absolut inte se ut, men titta så fina Missonimattorna jag skrev om för ett tag sedan är på ett vitmålat brädgolv på den här bilden. Kanske kunde bli ett lite lyxigt inslag i nya friggeboden, bland alla loppisfynden.

Frukost på sängenEtt nytt kapitel startar i livet när barnen är så stora att de kliver upp själva på morgonen. Under småbarnsåren är det lätt att tro att lata helgmorgnar i sängen är ett minne blott. Men så är det ju inte. Jag kan till och med berätta att det kommer en dag när barnen är så stora att de går upp och bakar scones, brygger kaffe och serverar dig frukost på sängen. Eller, det är kanske bara mina barn? De är ju faktiskt lite mer fantastiska än alla andras ;)

Frukost på sängen vill jag gärna ha på den här brickan, av Julia Nielsen, som även gjort grytunderlägget. Båda finns på Designtorget. Visst är det kul med de små ”blinkningarna” till klassiska porslinsmönster?

Julstämning på g


Jag har knappt julpyntat ett enda dugg hemma. Men jag börjar känna en spirande julkänsla någonstans. Häromdagen fick jag bilderna till nästa veckas julreportage i Metro Bostad. Det har en helt ny julkänsla jag verkligen gillar. Ljus, lugn och avslappnad med inslag från naturen. Här ett smakprov. Stylingen står Fredrika på Ting Ute & Inne för.

söndag 6 december 2009

Hålla handen


De här glasen träffade mig rakt i hjärtat. Jag ville genast hålla i ett och kunde precis föreställa mig hur rätt och mjukt det skulle ligga i handen. Det var något med kombinationen av den knubbiga basen och det tunna, bräckliga i glasets överkant. Såg bilden någonstans och spårade glasen till Reijmyre. Och i designern Dan Sunagas förklaring till hur formen kommit till hittade jag förklaringen till min omedelbara reaktion. Han har gett glasen namnet Kikki efter en väns baby, och formen är inspirerad av babyns knubbiga handleder! Javisst är det så, det ser ju vem som helst. Helt underbart med en form som så direkt, ja, rakt in i hjärtat ju, lyckas förmedla exakt vad formgivaren tänkte. Magiskt.

torsdag 3 december 2009

Ta det lugnt nu


Nu är det slutspurt på jobbet inför julen, som förhoppningsvis ska bli lugn och ledig. Hittade den här roliga varianten på Keep Calm and Carry on-tavlan på Etsy. Passar mig perfekt just nu. Skriva, skriva, skriva, skriva...