onsdag 29 april 2009

Ännu en butik att försöka låta bli att handla i


En alldeles ny butik gick jag förbi på lunchen och kunde inte låta bli att titta in. Jag vet inte vad butiken heter eftersom de inte fått upp skylten ännu, men den finns i Stuks gamla lokal i Malmö. Hann inte studera utbudet närmare, men på väggarna hängde tavlor av Annika Carlsson och jag fick lust att sätta upp tavlor som matchar finklänningarna hemma i garderoben. Fast då måste jag nog ordna en lite större garderob.

Vad hände med Svarta Stina?


Den uppmärksamme bloggläsaren har lagt märke till att jag fått total färgspader. Den som känner mig kanske är lite förvånad över detta. Det är i alla fall jag själv. Jag brukar ju säga att det finns en färg som är bra och det är svart. Förutom när det gäller soffor. Det finns en soff-färg som är bra och det är vit. Hm. Kanske är det våren. Jag blir nog mitt vanliga svarta jag snart igen. Men tills dess fortsätter jag att vältra mig i färger.
De här färgerna är favoriter just nu. Jag vet (som vanligt) inte vad det ska bli, jag bara börjar. Ibland blir det något, ibland inte.

Ordning i RoslagenBookbinders Design gör lyxiga böcker och fotoalbum jag köper när jag har det rörigare än vanligt bland mina papper och anteckningar samt är nojig för att alla mina bilder ska försvinna för att jag aldrig skriver ut dem. 
Det händer absolut att jag använder de fina böckerna. Men ganska ofta ligger de bara någonstans och ser fina ut. Vilket inte alls är dumt.
Mitt i värsta tisdagskaoset idag (fast egentligen var det onsdag eftersom tidningen kommer ut på torsdag, extra stressigt med andra ord)  kom ett mail från formgivaren Lotta Odelius som gjort mönster till nya serien Roslagen från just Bookbinders. söndag 26 april 2009

Hemma i stugis

Hemma igen efter helg i stugan. Gäststugan har rivits, stugan är full med bråte - allmänt kaos. Jag tog lite bilder på ett hörn där det vanliga stuglugnet fortfarande råder.

lördag 25 april 2009

Stughelg


Äntligen i stugan igen. Gäststugan rivs, as we speak. Munskydd på - ja, det är eternit. Jag sitter i köket och funderar. Tyvärr ser det inte alls ut som på den här bilden, men kanske blir det något ditåt så småningom...

Foto: LivingEtc

(Nytt inlägg om böcker finns lite längre ner - avslutade det just. Tydligen blir det ändå publicerat under det datum jag påbörjade det. Man lär sig något nytt varje dag.)

torsdag 23 april 2009

New York-avund


Jag är så avundsjuk på min väninna Ebba för att hon är i NYC just nu att jag funderar på att göra fototapet av några av mina otaliga Manhattanbilder och tapetsera hela vardagsrummet. (Ted har varit på konferens i två dagar, jag skulle bara ha gjort det!) 
Jag har inte råd att åka till mina drömmars stad i år, så är det bara. Jag vet det, men jag har lite svårt att acceptera det. Och nu känns det som att min älskare New York är otrogen mot mig med min kompis. Det känns inte bra. Må hon inte hitta något som passar på Century 21, må hon trampa i hästbajs, bli rånad eller i alla fall få räliga blåsor på fötterna. Näää. Såklart inte. 

onsdag 22 april 2009

Etsyjunkie


Blocket-missbruk i all ära, men när jag riktigt vill gå ner mig går jag in på www.etsy.com.
Inspiration får man så det räcker och blir över och det är nästan omöjligt att slita sig. Köpsugen, naturligtvis, men ännu mer sugen på att göra saker själv. Kanske sälja allt jag äger...flytta ut på landet...odla min egen mat...leva på att virka grytlappar...
Eller kanske bara fortsätta surfa en stund till. Här några etsy-favoriter på temat "virkat" just nu. (På bilden ovan: Säljaren berättar att dessa små rundlar fungerar utmärkt som ersättning för bomullstussar.)"Kökssvamp". Mjukt bomullsgarn på ovansidan, hårda nylonsnören på "skrubbsidan".


Ett sån här har jag ju gjort! Men jag trodde att det skulle bli en väska och gav upp, det är väldigt slitsamt att virka med jeansremsor. Men den där väskbiten finns nog kvar...


Den här lilla skålen är virkad av ett uttjänt örngott. Är förmodligen ganska mycket enklare att virka av än jeans.


Servettringar!


Fin färg- och materialkombination.
Ok. Nu ska jag sluta etsy-knarka. Och kanske plocka fram de där mattrasorna det aldrig blir något av i stället...
Bilder: etsy

Nytt av Filippa K


Jag samlar på skålar i svart och vitt. Gamla och nya, stora och små. Det blir enhetligt men samtidigt lite kul för snacks till drinken till exempel. Nu får jag gå raka vägen till närmaste butik för att inhandla det senaste resultatet av samarbetet mellan Filippa K och Rörstrand. Alldeles nya är skålarna, som finns i två modeller och flera olika mönster i svart och vitt. Som alltså går utmärkt att blanda.
Bilder: Rörstrand

måndag 20 april 2009

Loppisvisdomar


I helgen bär det av till stugan igen. I princip varje helg är inbokad nu - friggeboden är beställd och nu måste vi riva och röja undan gamla lillstugan. På grund av min dåliga rygg kan jag ju tyvärr inte bidra så mycket i det tyngre arbetet. Så därför har inredningen av nya stugan fallit på min lott. Där ser man. Inget ont som inte för något gott med sig ;) Det kommer garanterat att bli ett oräkneligt antal besök till favoritloppisen.Det bästa med vår loppis är visdomsorden! 


På jakt efter böcker

Jag saknar mina böcker! Vi har kommit så långt i renoveringen av dialysrummet (förra ägaren hade hemdialys, rummets namn har fastnat) att vi satt upp gipsplattor och valt tapeter. Här ska nu snart bli arbetsrum/gästrum. Och då, äntligen ska böckerna få komma upp ur källaren. Så länge har jag fått nöja mig med en stringhylla med två hyllplan bredvid min säng där jag har de böcker som är "i gång": på nedre raden de som ska läsas, på övre raden de som just lästs ut. I vardagsrummet har jag ställt upp "finböckerna" i färgordning i IKEAS Expedit. Fint visst, men nu längtar jag verkligen efter att få upp ALLA böckerna, även de fula, konstiga.

På sistone har jag sett böcker överallt - homestylingtsunamin som började rulla någon gång på 90-talet verkar äntligen ha lagt sig. Då, när allt personligt skulle ut och alla hem skulle se ut som i möbelkatalogerna. Här lite bokinspiration!


Så härligt det ser ut att kunna dra fingrarna över de älskade bokryggarna så där i förbifarten, på väg upp eller ner för trappan! Tack Design & Inredningsbloggen för inspiration och lån av bild!


Ur förra veckans Metro Bostad: härligt "brötig" känsla med både böcker och skivor. Foto: Charlotte Carlberg Bärg


Och så lite mera genomtänkt - som en tavla. Foto: More Ways to Waste Time.


Platsbyggda bokhyllor som ramar in fönster och dörrar har jag alltid drömt om. Bild: LivingEtc.

lördag 18 april 2009

I skuggan av Boontje


Efter en solig eftermiddag i trädgården surfar jag lite på temat Holland (inspirerad av radhuset nedan!) och hittar en favorit från möbelmässan i februari: Tord Boontjes stol Shadowy för italienska Moroso. Bilder: skärmdumpar från Moroso.

fredag 17 april 2009

Hemma hos: Färger och femtiotalIdag delar jag med mig av några bilder ur veckans hemma-hos-reportage i Metro Bostad.

När jag fick bilderna till det här reportaget första gången jublade jag. Dels för att jag förväntat mig ännu ett modernt hem i gråskala med klassisk dansk design (som jag också gillar mycket!) men fick se något helt annat. Dels för att jag just nu håller på att göra om på ovanvåningen och kämpar för att få till en känsla som inte riktigt gått att beskriva eller få till. Men här är den! Färg, femtiotal och prylar. Ryamattor - det hade jag aldrig kommit på. 


Huset är ett av Packwerks radhus i Västra hamnen i Malmö.
Ni kan ladda ner Metro Bostad här, och se reportaget i sin helhet. 


Foto: Charlotte Carlberg Bärg. Bilderna publiceras med tillstånd av Charlotte. Tack!

Heja pärlplattor!

Jag älskar att pyssla och jag älskar människor som pysslar. Med jämna mellanrum blir jag besatt av att göra pärlplattecoasters. Folk skrattar och tror mig inte, men det är sant. Jag sitter framför tv:n, lägger plattor, stryker och placerar i prydliga travar på soffbordet. Dock är de en förbrukningsvara - för eller senare kommer ett litet barn på besök och knäcker dem, rakt av. (Det gör ingenting!)
Idag hamnade jag på den här bloggen. Nej, allt är inte jättefint och är inte saker jag skulle vilja ha i mitt hem. Men vilka idéer :) Just nu: killen sitter uppe och gör Super Mario World-inspirerade svampar. JA - pärlplattor! Too much inspiration!

På bilden: en av många coasters som passerat mitt soffbord.

I Love Ikea


Nu får IKEA ett eget Blocket. På www.iloveikea.se ska Billybokhyllor, Klippansoffor och PS-skåp få evigt liv.
Ja, jag kapitulerar och instämmer ju genast i webbadressen. Alla som varit hemma hos mig vet, att varje rum ser ut som en miljö på ett IKEA-varuhus. Fast inte sådär perfekt som på IKEA, utan lite halvgenomtänkt, kanske som om man låtit några prao-elever prova sina inredarvingar.

För att sajten ska komma igång är det gratis att annonsera fram till den 1 augusti.

torsdag 16 april 2009

Trädgårdsdags?


Slank in på Granit på lunchen. Solen sken (den gör ju det hela tiden nu! vad har hänt?) och jag kände mig plötsligt som en människa som planterar en massa saker i fina zinkbyttor (finast var den "veckade" som såg ut som en muffinsform) och dessutom har en särskild klippbok med olika projekt och idéer om en fantastisk trädgård/balkong.

Nä, sån är jag ju inte riktigt.

Jag är mer en sån som genast tar fram mobilen, knäpper en bild av krukorna och spadarna, dagdrömmer en stund och sedan skriver något kul om det hela på bloggen.

Detta händer varje gång jag går in på Granit. (Jag tycker jättemycket om Granit på riktigt, jag skojar inte nu.) Ibland är jag en sån där som har alla sina fotografier fint uppklistrade i album med svarta, tjocka sidor och med finurliga bildtexter skrivna med vit penna. En annan gång ser jag framför mig hur hela familjen styrs av en griffeltavla med förtryckt veckoschema.

Jag är bra på att dagdrömma. Här är en favoritdagdröm för tillfället.

tisdag 14 april 2009

Lottas röda dörrar


Jag blir så glad, när människor gör något av sina idéer och dessutom blir färdiga. Som min kompis Lotta. Varje dag, på väg till och från jobbet, gick hon förbi dörren till vänster på bilden.
Lotta visade mig dörren när vi hade vägarna förbi tillsammans och jag tog en bild med mobilen. 
- Jag ska måla min dörr i den färgen, sa Lotta. 
Sagt och gjort. En vecka senare plingade det till i min mobil. Det var Lotta som skickade bilden till höger. På sin egen röda dörr. Visst är den fin ?

Linne på väggarna


Funderingarna kring fondvägg med annorlunda yta i vardagsrummet fortsätter. Snubblar över en nyhet från textildesignern Fanny Aronsen: tapeter i äkta linne, finns i hela 36 olika kulörer. Jag vet inte om det är själva tapeterna eller de fantastiskt vackra pressbilderna jag faller för. Men känns gör det. Bilder: pressbilder från Fanny Aronsen.

måndag 13 april 2009

Den gamle och saxenVisst var det något som slog an även en mer lokal sträng i Rob Ryan's papperskonst nedan. En annan mästare på att klippa i papper var nämligen författaren H.C. Andersen. För två påskar sedan var jag på bilsemester i Danmark, och besökte bland annat museet i Odense som inrymmer hans barndomshem och mycket annat. I museibutiken, som även har en webbshop, finns mycket fint. Bland annat den här lilla moccakoppen med "pappersmotiv" av H.C. Andersen.

Klippt och skrivetAtt skriva och pyssla har alltid varit min grej. Oavsett om jag varit ett blygt litet barn, avig tonåring eller sliten småbarnsmamma så har jag alltid haft dessa två favoritsysselsättningar.
Kanske är det därför jag blir så berörd av papperskonstnären (jo, faktiskt) Rob Ryan's bilder. Han klipper ut fantastiska motiv, inklusive texter, ur papper - det blir kort, tavlor, kakelplattor, t-shirts, bokomslag, glas med mera. Budskapen och känslan varierar från skör romantik till kantig ironi. I like.tisdag 7 april 2009

Handarbete = straffarbete?

Nu släpps Annika Östberg och det första jag tänker på när jag hör detta är bilderna från hennes cell i det amerikanska fängelset. Det lilla rummet var fyllt med virkade filtar och kuddar. 
Har tänkt på det där ibland, när jag haft svårt att avsluta något av mina många handarbetsprojekt. Att kanske är vad som krävs en rejäl fängelsevända för att jag någonsin ska bli klar. 
Nu kommer Annika hem, och jag önskar henne all lycka = att hon aldrig mer får tid att virka färdigt några dubbelsängsöverkast av mormorsrutor. Klicka på länken så kommer du till en pedagogisk, amerikansk film som visar hur du virkar rutorna. Om du nu sitter med lite tid över. Av någon anledning.

(Bild: det är jag som virkat och plåtat. Hur många rutor som finns färdiga utanför bilden förtäljer inte historien.)

Redo för 4 juli

Stugan fortsätter öppna sina presenter från USA-resan och blev särskilt glad för den här. 
Nu återstår väl egentligen bara en önskan, och det är en omgång färg på fasaden. Annars är planen för sommaren (om det inte blir strandväder, naturligtvis, och detsamma gäller fasadmålningen) att förvandla vår supersvenska femtiotalsstuga till ett californiskt beach house. 
I morgon kommer snickaren och snackar tillbyggnad så det är bäst att jag börjar rita.
 

Too much inspiration


Jag visste inte förrän jag började med den här bloggen hur otroligt lyckligt lottad jag är. Allvarligt talat, jag har det perfekta livet. Jag jobbar med det jag tycker är roligast av allt. 
Jag startade den här bloggen av en slump, ett spontant infall. Saknade något att göra som bara var mitt. Som jag gjorde enbart för att jag tyckte att det var roligt. 
Och så visar det sig, att det jag gör här, i väldigt mycket liknar det jag gör när jag faktiskt jobbar. Vilket som sagt gör mig lycklig, men det har gjort folk i min omgivning förundrade. Ska du blogga nu också? När ska du vila? Har du inte nog att göra? 
Nej, det har jag inte. (Men jag vet att ni menar väl.)
Jag har ett jobb och ett företag som jag älskar. Och jag har min stora familj, mina vänner. 
Men jag vill ha något som bara är mitt också. Min blogg är inte arbete. Den är att andas.
Här släpper jag ut de där ögonblicken, bilderna, orden, intrycken som ger mig något som går utöver allt annat. Som jag aldrig vill glömma. 
En känsla jag kan få på en konsert, en konstutställning, när jag ser en film. Eller av ett par nya kylskåpsmagneter. Too much inspiration. DET är det enda problem jag möjligen har.
måndag 6 april 2009

Not in Kansas anymorePåsklov och stugan har äntligen fått öppna sina presenter från vinterns resa till Los Angeles och San Diego. Till exempel de här kylskåpsmagneterna med motiv från The Wizard of Oz, som jag köpte på Hotel Del Coronado i San Diego.

lördag 4 april 2009

Kanske en bröllopsdag

Det kanske är  Teds och min bröllopsdag idag. Vi gifte oss i hemlighet helt utan buller och bång för X antal år sedan. Ingen av oss kommer ihåg vilket datum det var. Förra året insåg vi att det kunde vara så att vi hade varit gifta i tio år. Vi tänkte att hm, kanske skulle man fira. Ted ringde någon slags myndighet och förklarade vårt problem. Fniss sa tanten men besked fick han och vi var stolta och glada i säkert en vecka över att ha en bröllopsdag som alla andra. Men. Säg den glädje som varar. Lika snabbt som problemet var löst, lika snabbt glömde vi bort alltihop. 

Ted säger att det är min tur att ringa i år. Men är det så noga vilken dag det var? I morgon har vi barnvakt och A Camp spelar på Konserthuset i Malmö. Det tycker jag låter som en bröllopsdag. 

Såg A Camp i SVT:s De kallar oss artister för ett tag sen. Skittrevlig programserie. Och inte skadade det att Nina visade sin stad, sitt New York. Pratade om hur alla som kommer dit gör staden till sin, mutar in en del, en känsla och gör den till sin egen. Det tänker jag på när jag lyssnar på Chinatown (inspelningen här från SVT-programmet, i Brooklyn). Och när jag läser det här jag just skrivit tänker jag att jag har världens bästa man.

fredag 3 april 2009

Svante, såklart!

Lunchkonsert på Operagrillen. Svante med en låtlista inkluderande bland annat denna, i en lite vuxnare och mera fredagsmysig version. Tack lille broren :)

Lunchinspiration x 2

Fredag igen! Hur går det till? Hur kan veckorna bara försvinna?
Men. Viktigast av allt. Det ÄR vår i Skåne. Idag fick vårkappan som inköptes på Sisters mellandagsrea äntligen komma ut och visa upp sig. 
Extra lyxig fredag är det dessutom. Har två riktiga inspirationskällor att välja mellan för lunchen. På Form/Designcenter är det pressvisning av Sydform och Ting för trädgård (Signe Persson-Melins samarbete med Byarums bruk). På Operagrillen är det lunchkonsert: lillebror sjunger Soundgarden. 

Gissa vad jag väljer! 

(På bilden: Pokal av Signe Persson-Melin för Byarums bruk.)

torsdag 2 april 2009

Tilbage til Strædet


Shoppinglustan väcktes till liv i Köpenhamn förra söndagen och den vill inte riktigt stilla sig. Återvänder till Strædet, i alla fall i datorn. Och det visar sig att fina lilla butiken Stilleben har en webbshop! Håhå. Jaja, svenska kronan är fortfarande lika klen men titta går ju. Så låt oss för all del göra det.

Den lilla vita vasen med svart tryck som stod i fönstret i söndags har kamrater. Serien heter Rainy Day och för formen står danska designduon Kristine Meyer och Sabine Lavigne

onsdag 1 april 2009

Brothers & Sisters


Kan inte riktigt njuta av Brothers & Sisters längre. Finner mig oftare stirrandes på väggen runt tv:n än på själva tv:n. Det är väldigt synd på en så bra tv-serie. Men saken är den, att jag funderat länge på om vi skulle ha någon slags fondtapet på just den väggen. Tanken har varit sjögrästapet. Och just en sådan tapet råkar mamma Nora (Sally Fields) i Brothers & Sisters ha på VARENDA vägg i sitt stora hus. 

Funderar på den här, ur kollektionen Natural Wallcovering från InTrade.

Som sagt. Synd på en så bra tv:serie. Men snygga tapeter är det.